İsrailli üst düzey güvenlik yetkilileri İsrail güçleninin son zamanların ne büyük insan gücü krizini yaşadığını belirtiyor. Bu durumdan ise hükümet yetkililerin aldığı kararlar alduğu belirtiliyor. Kapsamlı 5 Yıllık Modernizasyon Programı “Plan Gideon”un İsrail güçlerinin yaşadığı bu 'kasvetli' ortamda büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor. Bu plana göre komutanların oranı yüzde 6 oranında yedek kuvvetlerden 100 bin asker azaltılacak ama geri kalan kısım daha kalifiye olacaktı. İsrail bu planı uyguladı ama çoğu üst düzey İsrailli yetkili bu planın ordunun gücünü daha da azalttığı görüşünde.

İsrailli Mida sitesinde yayınlanan habere göre, 2015 Gideon kararları kötü alınmış bir karar niteliğinde. Kalifiyeli askerlerin çıkması ve sürekli artan iş yükü askerleri olumsuz yönde etkilemekle kalmıyor onların birçok hatayı da yapmalarını beraberinde getiriyor.

İsrail güçleri Filistinlilere karşı aşırı güç kullanma, sebepsiz yere ateş etme gibi birçok ihlaller gerçekleştirdi. Yetkililer İsrail güçlerinin hiçbir operasyon için yeterli olmadığı askerlerin ise verilen görevlerden kaçtıklarını belirtiyor.

Eski Personel Bölümü (RLKA) başkanı Tuğgeneral Itamar Reichel'e göre, kalıcı insan gücü kalitesindeki bozulma baş döndürücü bir hızla devam ediyor ve İsrail Savunma Gücü a şimdiye kadar yaşadığı en şiddetli insan gücü krizini yaşıyor.

Reichel ayrıca, deneyimli uçak teknisyenleri, kontrol birimlerindeki kontrolörler, özel sistemler için deneyimli teknisyenler ve görev planlayıcılar dahil olmak üzere yaklaşık 700 kişi 2025'ya kadar yılına kadar ayrılacak ve geriye deneyimsizler kalacak. İsrail işgal ordusunda yer alan hiç kimsenin zorunlu askerlik görevi dışında bir görev süresini istemediğini ve görevde olanların en kısa zamnda ordudan ayrılmak istediklerinin de altı önemli çiziliyor.