Aawsat’ın haberine göre, İsrail, Filistin’de faaliyet gösteren, aralarında yerel dansları öğretmek ve hastalara yardım etmek için kurulan sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 6 sivil toplum örgütünü “terörizm” suçlamasıyla Avrupa’ya şikayet etti.

Batılı ülkelerin, İsrailli makamlar tarafından iddiaları desteklemek için hazırlanan belgelerin, oldukça yüzeysel olduğu ve somut bir delil içermediği gerekçesiyle reddettiği bildirildi.

İSRAİL YENİ BİR BELGE “UYDURMAK” İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Aralarında çocukları korumakla ilgili derneklerin de olduğu sivil toplum örgütlerini suçlayan İsrail’in iddialarının ciddiye alınmaması üzerine yeni bir belge sunmaya hazırlandığı aktarıldı.

İşgal yönetimi tarafından suçlanan sivil toplum örgütlerinin Al-Haq, Vicdan Derneği, Tarım Komiteleri Birliği, Bisan Merkezi ve Uluslararası Çocukları Koruma Derneği Filistin Şubesi (DCI-P) ve Kadın Komiteleri olduğu öğrenildi.

İsrail yönetiminin iddialarını inceleyen Siha Micomet web sitesi, söz konusu iddiaların çok yüzeysel olduğunu ve bahsi geçen şahısların kişisel hayatlarına odaklandığını belirtti. Söz konusu kuruluşlarda hiç çalışmamış 2 Filistinli muhasebecinin de suçlandığını aktaran Siha Micomet, raporun kişisel izlenimler sonucu hazırlanmış olabileceğine dikkat çekti.

Örgütlerin katıldığı iddia edilen “terörist” faaliyetler arasında geleneksel dabkeh danslarını öğretmek ve hastalara yardım etmek için kurulan kuruluşların de yer aldığı vurgulandı.

ÇOCUKLARI KORUMA DERNEĞİ’NE YAPTIRIM İSTEDİ

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, altı ay önce yaptığı açıklamada, Filistin’de faaliyet gösteren Al-Haq, Vicdan Derneği, Tarım Komiteleri Birliği, Bisan Merkezi ve Uluslararası Çocukları Koruma Derneği Filistin Şubesi (DCI-P) ve Kadın Komiteleri adındaki sivil toplum örgütlerinin “terörist” faaliyetlerde bulunduğunu iddia etmişti.

Söz konusu örgütlerin Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’yle birlikte hareket ettiğini öne süren Gantz, Avrupa’daki bağışçı ülkelerden yaptırım uygulanmasını talep etmişti.