Tel Aviv Üniversitesi İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, 2023 yılı içinde son seçimlerle birlikte ortaya çıkan birçok değişiklikle birlikte, Filistin durumu veya şu anda olup bitenler ışığında hem içeriden hem de dışarıdan beş büyük tehditle karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor.

Enstitü'nün ortaya koyduğu ilk tehdit, İsrail-Amerikan ilişkisinin tehlikede olduğu tespitine yer verilirken, ABD'nin İsrail'den uzaklaşabileceği bunun da Orta Doğu'yla daha az ilgilenilmesi anlamına geleceği belirtiliyor.

İkinci tehdit ise, İsrail saldırılarının Batı Şeria'da artması sonucu yeni bir intifadanın patlak vermesinden korkuluyor.

Üçüncü tehdit olarak İsrail'in karşı karşıya olduğu en tehlikeli potansiyel dış tehdit olarak İran'ın nükleer çalışmaları olarak belirtiliyor.

Dördüncü tehdit olarak ise İsrail'de sosyal dayanıklılığı zayıflatan kötüleşen sosyal kutuplaşmanın ortaya silahlı milisleri çıkarabileceği gerçeği.

Beşinci olarak ise, İsrail'in iki devletli çözümü tamamen rededeceği ve bunun sonucu olarak tek bir Yahudi devleti üzerinden ilerleyeceği düşüncesinin ortaya büyük bir tehdit çıkaracağı düşüncesi.