Safanews'in haberine göre, yetkili mercilereden gelen bilgiler İsrail'in yılbaşından bu yana 710 Filisitinli'yi "idari tutukluluk" kapsamına alarak hapishanelerde tuttuğu belirtildi.

İsrail tarafından verilen idari tutuklu kararlarından, 370’inin iki ila altı ay arasında değişen sürelerle tutukluluk halinin yenilenmesine ilişkin kararlar olduğu ve bazı mahkumlar için 5. defaya kadar yenileme kararı verildiği belirtildi.

Geriye kalan 340 tutuklunun ise ilk defa idari tutuklulukla yüzleştikleri aktarıldı.

Merkezin yöneticisi araştırmacı Riyad El-Aşkar, idari gözaltı sisteminin, dosyayı yöneten ve direkt müdahale eden istihbarat servisi görevlilerinin kaprisleri dışında, yasal dayanağı olmaksızın Filistinlilerin hayatlarını parmaklıklar ardında tüketmeyi amaçlayan bir suç politikası olduğunu beyan etti.

El-Aşkar, son beş ayda verilen idari tutuklama kararı sayısının, geçen yılın aynı döneminde verilen 580 adet olan sayının %22'sini aştığını belirterek, Mart ayının 195 idari tutuklu kararı ile birlikte idari tutuklama kararlarının en çok verildiği aylardan biri olduğuna dikkat çekti.

Araştırmacı El-Aşkar ayrıca, mahkumlar hakkında mahkemeye çıkmamalarına rağmen yoğun bir şekilde idari tutukluluk kararı verilmeye devam edilmesinin, idari mahkemelerin formalite ve sahtekarlığının açık bir kanıtı olduğunu söyledi.

El-Aşkar son olarak, İşgalci yönetim taleplerini görmezden gelmekte ısrar ederse, tüm idari mahkumlar için açlık grevine başvurmak da dahil mücadelelerini artıracaklarını açıkladı.