İsrail’in uzun zamandır Afrika’da etkin rol oynama çalışmaları birçok analizci tarafından gündeme taşınmıştı. İsrail Afrika’daki faaliyetlerini arttırtmak için özellikle son dönemlerde Rusya’nın Ukrayna işgali ortaya çıkan tahıl krizine bahane ederek projeler geliştirip yatırımlar yapmaya çalışıyor.

İSRAİL'İN HEDEFİNDEKİ ÜLKELERDEN BİRİ DE SENEGAL

İsrail’in hedef aldığı ülkelerden biri de Senegal. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, İsrail projelerini çoktan kabullenmiş durumda. Sall, İsrail’in Senagal’de ve bazı Afrika ülkelerinde tarım, güvenlik ve savunma ile ilgili işbirliği yaptığını söylüyor ve ülkesinde de aynı yatırımların yapılmasından yana olduğunun altını çiziyor.

İSRAİL’İN AFRİKA BİRLİĞİ’NDE GÖZLEMCİ ÜYELİK İSTEĞİ

İsrail'in, AfB'ye gözlemci üye olma talebi birlik içinde ciddi krize yol açmıştı. AfB Komisyonu, 22 Temmuz 2021'de İsrail'in gözlemci üyeliğini kabul etmişti.

Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Mısır, Cezayir, Komor Adası, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz ettiklerini duyurmuştu.

Şubatta düzenlenen 35. Afrika Birliği Zirvesi’nde, İsrail'in üyelik talebine ilişkin kararın gelecek yıl verileceği açıklanmıştı.

Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü destekleyen AfB, daha önce İsrail'in gözlemci üye olma çabalarını tüm girişimlere rağmen reddetmişti.

İSRAİL AFRİKA İLİŞKİLERİ

İsrail, Afrika'da Togo ve Ruanda gibi ülkelerle ilişkilerini son yıllarda hızla geliştirirken kıtada Filistin'in bağımsızlığını savunan ülkeler ise mesafeli bir tavır takınıyor.

Filistin'in bağımsızlığına en açık desteği veren Afrika ülkeleri arasında yer alan Güney Afrika, İsrail ile çok yakınlaşmazken, Kamerun ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti bu ülkeyle çeşitli iş birlikleri yürütüyor.

İsrail, Filistin ile güçlü ve derin bağları olan ve topraklarında Filistin'in diplomatik misyon açmasına izin veren ilk Afrika ülkelerinden olan Senegal ile de ilişkileri geliştirmek istiyor.

Tel Aviv yönetiminin, Senegal'i, Kudüs'te Büyükelçilik açması için bir süredir ikna etmeye çabaladığı biliniyor.

Senegal, bu öneriye sıcak bakmazken, İsrail, ülkede özellikle tarım ve su yönetimi konusunda çeşitli projelere imza atıyor.

İsrail'in özellikle modern tarım alanındaki yatırımlarının, halihazırda Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle buğday sıkıntısı çeken Afrika ile yakınlaşmasını hızlandırabileceği belirtiliyor.