Avrupa heyetine başkanlık yapan Manu Pineda'nın Kudüs'e ve Gazze Şeridi'ne girişinin engellenmesinin ardından heyet, Filistin’e yapacağı ziyareti iptal etmek zorunda kaldı.

Pazar günü İsrail makamlarına ziyaret başlatan Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, İsrail'in AB heyetinin başkanı Manu Pineda'nın girişine izin vermemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek konuyu ilgili İsrail makamlarına doğrudan ileteceğini bildirdi.

Metsola, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Avrupa Parlamentosu ve üyelerine saygının “iyi ilişkiler için şart” olduğunu vurguladı.

Filistin topraklarına giden Avrupa heyetinin içinde yer alan milletvekili Grace O'Sullivan, Avrupa ülkelerinin, İsrail'e Kudüs'e girmelerine izin vermesi için baskı yapmalarını beklediğini söyledi.

O'Sullivan, heyetin pazar günü Kudüs'e girmesi gerektiğini söyleyerek, “Amacımız Filistin içinde faaliyet gösteren sivil toplum ve Avrupa Birliği'nden yetkililerle bir araya gelmekti. Ayrıca, Filistinli yetkililerle de bir toplantı planlamıştık” ifadelerini kullandı.

Avrupalı ​​milletvekili, “Fakat geçen hafta Gazze'ye girmemize izin verilmediğini öğrendik, bu karar bizde hayal kırıklığı yarattı, Ramallah, Beytüllahim ve diğer bölgelerdeki insanlarla konuşmamıza izin verilmedi” dedi.

BM "İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ"

Birleşmiş Milletler'in Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese de İsrail'in Filistin topraklarına girmesine yönelik engelleri kınayarak Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Albanese, verdiği demeçte, Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesinin bir “savaş suçu” teşkil ettiğini ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının suçu soruşturması için artan bir baskı olduğunu vurguladı.

BM raportörü, İsrail'in bağımsız soruşturma yapmaktan kaçınma konusunda geçmişten sabıkalı olduğunu kaydetti.

Albanese, Avrupa heyetinin Kudüs'e girmesinin engellenmesiyle ilgili olarak, İsrail heyetinin girişini engellemeye devam etmesi halinde İsrail'e karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.