İsrail kamu radyosu, Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı'ndan kalkan özel bir uçağın Hartum'a indiğini, heyet üyelerinin kimliğini veya görevin niteliğini belirtmeden bildirdi.

Suudi El-Arabiya’nın haber kaynağına göre, İsrail askeri heyetinin geçen yıl darbeyle iktidarı ele geçiren Sudan'ın baş generali Abdül Fettah el-Burhan ile Sudan ve İsrail ilişkilerinin geleceğine dair görüşmeyi planlandığını aktarıldı.

Suudi El-Arabiya bu ziyaretin 'Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk'un istifasından bu yana ziyareti açıklanan ilk heyet' olduğunu açıkladı.

Haberde, Uçağın bir delegasyonla birlikte Hartum Havalimanı'na indiği aktarıldı, uçak Çarşamba sabahı Tel Aviv'den kalktı, Hartum'a varmadan önce Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde kısa bir mola verdiği de haberin detayları arasında yer aldı.
arabi21 haber ajansı ise, heyetin gelecek gece başka bir uçakla İsrail'e dönmesinin beklendiğini belirtti.

SUDAN CEPHESİNDEN AÇIKLAMA GELMEDİ


Bu görüşmeye dair şu ana kadar Sudanlı makamlardan bir yorum gelmedi. Sudanlı bir askeri kaynak Al-Jazeera'ya verdiği demeçte, İsrail heyetinin darbede yer alan Sudanlı bir paramiliter güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin ikinci komutanı tarafından karşılandığını söyledi.

İsrail heyetinin ziyareti, Sudan güçlerini sivil itaatsizlik ve kapsamlı bir grev çağrısında bulunan askeri yönetime karşı yedi protestocunun öldürülmesinden iki gün sonra gerçekleşti.

İstifa eden Sudan Dışişleri Bakanı Meryem El-Sadık El-Mehdi, geçen Kasım ayında, Mısır ve İsrail'in Sudan ordusunun komutanı Abdel Fattah Al-Burhan tarafından 25 Ekim'de gerçekleştirilen askeri darbeyi desteklediğini iddia etti.

El-Mehdi, Burhan'ın düzenlediği darbenin 'İsrail hariç tüm dünya tarafından kınandığını' belirterek, 'Mısır da başta darbeyi desteklemeye çalıştı ama sonrasında Amerikan tutumuna katıldı.' Yorumunu paylaştı.

El-Mehdi, El-Burhan'ın görevden aldığı bakanları işgalci devlete düşman olmakla suçlayarak 'İsrail'in gözüne girerek yaptığı darbeyi meşrulaştırmaya çalışmakla' suçladı.