İsrail Başbakanı Naftali Bennett yaptığı açıklamada, İsrail'in İran ile herhangi bir nükleer anlaşmaya doğrudan karşı çıkmayacağını, ancak İran’a karşı koyulan şartların çok daha sert olması gerektiğini söyledi.

Bennett, İsrail Ordu Radyosu'na verdiği röportajda, “Tabii ki, iyi bir anlaşma olabilir. Tabii ki, kriterleri biliyoruz. Mevcut koşullarda anlaşmanın şimdi olması bekleniyor mu? Hayır, çünkü daha sert bir duruş olmalı” ifadelerini kullandı.

İran’ın uluslararası siyasetteki konumunun oldukça zayıf olduğuna dikkat çeken İsrail Başbakanı, Tahran’ın dünya kamuoyunu manipüle ederek kendini güçlü göstermeye çalıştığını söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANINDAN FARKLI AÇIKLAMA

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise önceki gün, İran'ın nükleer silah sahibi olmasına herhangi bir koşulda izin vermeyeceklerini ve bunu başta ABD olmak üzere nükleer müzakerelere katılan ülkelere net biçimde bildirdiklerini söyledi. Lapid, İsrail Meclisindeki Dışişleri ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, "İran'ın nükleer programını durdurmak İsrail'in öncelikli güvenlik ve dış politika sınavıdır." dedi.

NÜKLEER GÖRÜŞMELERİ TEKRAR BAŞLADI

Pazartesi günü İran ve ABD'nin 2015 yılında Tahran’ın nükleer anlaşmasına yeniden dönüşü amaçlayan Viyana'daki dolaylı müzakerelere yeniden başladığını ifade eden uzmanlar, İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlama konusunda çok az ilerleme kaydedilmesine rağmen, anlaşmanın sadece yaptırımların kaldırılması yönüne odaklandığını açıkladı.

Ayrıca Avrupa Birliği’nin müzakerecisi Enrique Mora müzakerler hakkında, ‘‘Önümüzdeki günler ve haftalarda çok çalışırsak olumlu sonuç alabiliriz. Çok zor olacak. Hem Tahran’ın hem de Washington’un zor siyasi kararlar alması gerekecek’’ diye konuştu.