İsrail’de kritik olarak görülen Başsavcılık makamının siyasilerin yargılanması gibi önemli davalarda görüş bildirme yetkisi bulunuyor.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü oturumunda Yüksek Mahkeme'nin kabineye sunduğu üç isimden biri olan Gali Baharav-Miara'nın seçildiği bildirildi.

İsrail Adalet Bakanı Gideon Sa'ar, ülke tarihinde bu pozisyona ilk defa bir kadının atandığına dikkat çekerek, kendisinin "bu görev için en uygun isim olduğuna inandıkları için seçildiğini" belirtti.

Baharav-Miara'nın Tel Aviv'de bir hukuk firmasında görev yaparken, Devlet Savcılığı'nın sivil bölümünde 30 yıldan uzun süredir görev aldığı vurgulandı.

YENİ BAŞSAVCI ÖNÜNDE BÜYÜK DOSYALAR BULUNUYOR

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, kabine toplantısında yaptığı konuşmasında, Pegasus casus yazılımına dair skandal karşısında kamunun yasa koruyucularına karşı güvenin kaybedildiği bir zamanda başsavcılık görevinin önem arz ettiğini belirterek, "Haberler, demokraside kabul edilemez feci bir duruma işaret ediyor. Bu siber araçlar halka karşı kullanılmak için değil terör ve ağır suçlarla mücadele için geliştirildi. Derin, şeffaf ve hızlı bir soruşturma yürüteceğiz. İsrail'in vatandaşları, hükümeti ve kurumları yanıt bekliyor." dedi.

İsrail'de yaklaşık altı yıldan sonra ocak sonunda görevi sona eren Başsavcı Avichai Mendelblit, eski Başbakan Binyamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları ve sonrasındaki davaları takip etmişti.

Yeni Başsavcı Baharav-Miara'nın masasında Netanyahu hakkında devam eden yolsuzluk davaları bulunuyor. Yeni başsavcının önündeki diğer bir dosya İsrail polisinin Pegasus casus yazılımını, Netanyahu'nun basın danışmanları, eski bakanlar, belediye başkanları, önde gelen işadamları, avukatlar ve gazeteciler gibi çok sayıda kişiye yönelik mahkeme kararı olmaksızın yasa dışı biçimde kullandığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma yer alıyor.

NETANYAHU’NUN DAVASI “PEGASUS SKANDALI" NEDENİYLE ASKIYA ALINDI