İsrail mahkemesi verdiği kararla; Muhammed Ebu el-Haija, Muhammed Ebu Romi ve Baha Ebu el-Jaija'yı yedi yıl hapis cezasına çarptırırken, İbrahim Merih'i ise beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Dört Filistinli gencin suçu, Mayıs 2021'de İsrail'in Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına, yerleşimcilerin Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlileri kovma girişimlerine ve Gazze Şeridi'nin bombalanmasına karşı protestolara katılmaları. Askeri araçlara taş atmalı ve aracın kontrolden çıkarak duvara çarpmasına neden olmaları. Ardından sürücüyü dövmeleri ve Yahudilere düşman olmak olarak belirtiliyor.

Kararlara cevaben İbrahim Merih'in babası Zaid Melih, yatığı açıklamada mahkeme kararının İsrail devletin bize uyguladığı adaletsizliği, ırkçılığı ve önyargıyı yansıttığını vurguladı.

10 Haziran'a kadar İsrail, yüzde 91'i İsrail'de yaşayan Filistin vatandaşı olan 2 bin 150'den fazla kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılar ve soruşturmalar ise halen devam ediyor.

Birçok insan hakları savunucusu protestolara katılan kişilere 7 yıla kadar hapis cezasının verilemsinin hiçbir inandırıcı açıklamasının olmadığı belirtiyorlar.

Uluslararası toplumdan ise Filistinlilerin keyfi nedenlerle uzun tutukluluklar almasına karşı güçlü bir ses çıkmıyor.