İsrail Dışişleri Bakanlığı, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini eleştiren Antisemitizmle Mücadele​​​​​​​ Özel Temsilcisi Noa Tishby'yi görevden aldı.

Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili kararında, “Antisemitizmle ve İsrail'in Gayrimeşrulaştırılmasıyla Mücadele Özel Temsilcisi” olarak atanması konusunda Tishby ile Nisan 2022’de imzalanan sözleşmenin feshedildiği belirtildi.

Antisemizmle mücadelede çabalarından ötürü Tishby’e teşekkür edilen kararda, “Mevcut şartlar altında Bakanlık, sizinle (Noa Tishby) sözleşmesini yenilemek niyetinde değildir. Bu nedenle sizden, Antisemitizmle ve İsrail'in Gayrimeşrulaştırılmasıyla Mücadele Özel Temsilcisi sıfatını kullanmamanızı rica ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kararda, Tishby’nin görevini sürdürmemesine gerekçe gösterilen “mevcut şartların” ne olduğuna ilişkin ise ayrıntıya yer verilmedi.

ÜZÜNTÜYLE KARŞILADI

Öte yandan Tishby, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, kararı “hayal kırıklığı ve üzüntüyle” karşıladığını belirtti.

Görevden alınmasının gerçek nedenini bilemeyeceğine işaret eden Tishby, karara gerekçe olarak, “hükümetin yargı reformu planına ilişkin endişelerini alenen dile getirmesi dışında bir neden göremediğini” kaydetti.

Görevden alınmasının “görüşlerini bastıracağı anlamanı gelmeyeceğini” belirten Tishby, “Demokratik sistemin korunmasında, bağımsız yargının önemine kesinlikle inandığım için endişelerimi dile getirdim.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD yapımı dizi ve filmlerde rol alan İsrailli oyuncu, yazar ve siyonist aktivist Noa Tishby, başta ABD kamuoyu olmak üzere uluslararası arenada İsrail savunuculuğu ile tanınıyor.

Tishby, İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinde yazdığı bir makalede ve ABD'de katıldığı bir televizyon programında, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini eleştirmiş ve bunun "İsrail demokrasisini tehlikeye attığını" savunmuştu.

YARGI REFORMU

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin 5 Ocak'ta duyurduğu, Yüksek Mahkemenin yetkilerini kısıtlayan ve hükümetin yargıdaki atamalarda söz sahibi olmasını öngören "yargı reformu"na tepkiler dinmiyor.

Hükümetin yargı düzenlemesine karşı İsrail genelinde genelinde düzenlenen kitlesel protestolar 13 haftayı geride bıraktı.

Başbakan Netanyahu’nun, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı 26 Mart’ta görevden alarak düzenleme konusunda geri adım atmayacağının mesajını vermesi, yüz binlerce İsrailliyi sokaklara dökerek genel grevlere yol açmıştı.

İsrail'in New York Başkonsolosu Asaf Zamir de Gallant'ın görevden alınması üzerine Netanyahu'ya tepki olarak 27 Mart’ta istifa etmişti.

Tepkilerin odağındaki Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan düzenlemeyi 27 Mart'ta ertelediğini açıklamıştı.