ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM9 ve İsrail Savunma Kuvvetleri İsrail ve Doğu Akdeniz'de Juniper Oak 23.2 tatbikatına başladı.

ABD ve İsrail, şimdiye kadarki en büyük ortak askeri tatbikatını dün (Pazartesi) başlatarak, İran'a açık bir sinyal gönderdi ve aşırı milliyetçi ve aşırı dindar partileri içeren yeni İsrail hükümetinin bileşimine ilişkin endişelere rağmen ittifaklarının gücünün altı çizildi.

Juniper Oak adlı tatbikatta, 42 İsrail uçağı, bombardıman uçakları ve yakıt ikmal uçakları ile 100 ABD uçağını içerecek. USS George HW Bush uçak gemisi taarruz grubu da, uzay ve elektronik savaşı da içerecek şekilde savaşın tüm alanlarını kapsayacak tatbikata katılacak.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi tatbikata yaklaşık 6.500 ABD personelinin yanı sıra 1.100'den fazla İsrail personelinin katılacağını söyledi.

Canlı atışların yapılacağı bu tatbikata, B52'ler, F35'ler, F15'ler, F16'lar, FA-18'ler, AC-130, AH64'ler, 12 donanma gemisi, Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleri ve Çok Fırlatmalı Roket Sistemleri dahil olmak üzere 140'tan fazla uçak katılacak.

Tatbikat, bir zamanlar aşırı sağcı Otzma Yehudit partisi ve İsrail'e karşı çıkan Noam partisi de dahil olmak üzere İsrail siyasetinin aşırı milliyetçi uçlarında yer aldığı düşünülen bakanları atayan Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in yeni hükümetinin oluşumuyla ilgili endişelere rağmen yapıldı.

ABD'li yetkili, "İsrail'e verdiğimiz güvenlik taahhüdü, belirli kişilikler ve belirli hükümetlerden bağımsızdır" dedi.

Aralık ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail hükümetinin "kişiliklere göre değil, politikaları ve prosedürlerine" göre değerlendirileceğini söyledi.

Tatbikat, ABD ile İran arasındaki gerilimin yüksek seyretmeye devam ettiği bir dönemde gerçekleşti. Biden yönetimi, ülkedeki protestocuların infaz edildiği protestolara yönelik acımasız baskının ardından Tahran'a yaptırımlar getirdi. Yeni bir nükleer anlaşma için müzakereler de durdu.