İsrail basın ofisinden yapılan açıklamayada, Naftali Bennett, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Kamu Güvenlik Bakanı Omar Bar-Lev ile yaptığı görüşmenin ardından bazı değerlendirmelerde bulundu.

Bennett, "İsrail ordusuna, İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'e (Şabak) ve tüm güvenlik güçlerine terörü yenmeleri için tam hareket özgürlüğü tanıyoruz. Bu savaşta sınırlama olmadı, olmayacak." ifadelerinde bulundu.

Tel Aviv'de dün düzenlenen saldırıda ölen İsraillilerin ailelerini başsağlığı için aradığını ve yaralılara şifa dilediğini aktaran Bennett, saldırıyı gerçekleştiren kişinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin şehrinden gelen 29 yaşındaki bir genç olduğunu, herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığını ancak silah tedariğinde ve saldırının organizasyonunda kendisine yardım edenler olduğunu söyledi.

Bennett, Tel Aviv ve diğer kentlerde alarm durumunun düşürülmediğine dikkat çekerek, zor zamanlardan geçtiklerini ve bu sürenin uzayabileceğini kaydetti.

İsrail'in geçmişte de şiddet dalgalarının üstesinden geldiğini söyleyen Bennett, örgüt yapısının dışında bireysel saldırıların güvenlik birimleri için tespitinin zor olduğunu fakat bunları ve yardım edenleri yakalayacaklarını ifade etti.

Bennett ayrıca Tel Aviv'deki saldırının ardından sosyal medyaya yansıyan Filistin'in bazı kentlerindeki kutlama görüntülerini de tenkit etti.

FİLİSTİN YÖNETİMİ SALDIRIYI KINADI

Savunma Bakanı Gantz da İsrail içinde birden fazla saldırının olduğu zor bir dönemden geçtiklerini söyleyerek, güvenlik güçlerine teşekkür etti.

İsrail halkının "savaş ve terör dalgasına" alışkın olduğunu söyleyen Gantz, halktan günlük rutinlerine devam etmelerini ve direnç göstermelerini talep ederek günlük hayata devam etmenin terörü yenmenin tek yolu olduğu ifadesini kullandı.

Gantz, Ramazan ayının "ibadet ve aileyle geçirilen günler olması gerektiğini" belirterek, Filistinlilerin çoğunun "terörün kendilerine ve çıkarlarına zarar verdiğini" düşündüğünü dile getirdi.

Filistin yönetiminin saldırıyı kınamasını memnuniyetle karşılayan Gantz, Ramallah'tan "teröre karşı eylemlerini genişletmesini" talep etti.

Gantz ayrıca güvenlik birimlerinin sahadaki faaliyetlerini sürdüreceğini, şu ana kadar 200'den fazla tutuklama olduğunu "gerekirse binleri tutuklayabileceklerini" belirterek, "Toplumu cezalandırmıyoruz fakat güvenlik önce gelir." dedi.

İsrail'de son üç hafta içinde yapılan saldırılarda 13 İsrailli hayatını kaybetti. Tel Aviv'in merkezinde dün düzenlenen silahlı saldırı, İsrail'de yaşanan şiddet zincirinin son halkası oldu.

İsrail polisi, sabah saatlerinde saldırgan olduğu iddia edilen bir Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu. İsrail yönetimi, Batı Şeria'nın Cenin kentine açılan Celeme (Gilboa) geçiş noktasının da ikinci bir emre kadar kapatıldığını bildirdi.