Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantzin Türkiye ziyaretini “İsrail ne için Türkiye’nin kapısını çaldı?” başlığı altında ele aldı.

Öğün, İsrail’in Doğu Akdeniz siyasetinin Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinde şekillendiğini belirterek, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye-Mısır, Türkiye- Yunanistan ilişkilerinin ahvâli ortada. Dahası bu ilişkiler stratejik ve askerî bir derinlik kazanmış durumda. ‘Necip’ Türk matbuatında, yine bilip bilmeden bazı acul, yüzeysel ve sorumsuz yorumlar yapıldı; Ganz’ın Yunanistan ziyaretini erteleyip Türkiye’ye gelmesini, İsrail devlet siyasetlerinde radikal bir dönüşüm olarak niteleyenler, ibrenin Türkiye’den yana döndüğünü söyleyenler çıktı.”

Ganz’ın ne için Türkiye ziyaretini öncelediğine de değinen Öğün, yazısında “Bu ziyarette ikili görüşmelerde Doğu Akdeniz, enerji meseleleri, muhtemelen Türk tarafınca dile getirilmiştir. Ganz’ın bunları dinlediği ve 'bakarız' kabilinden geçiştirdiğini zannediyorum. İsrail’in, Türkiye ziyaretinde odaklandığı meselenin, Akdeniz değil Karadeniz ve Hazar Denizi; somut olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, Kafkasya ve İran’da yaşanan ve yaşanması muhtemel olan gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Eğer Türkiye ile kurmak istedikleri bir işbirliği varsa, bunun diğer hesaplardan apayrı bir hesap olduğunu tahmin ediyorum.” ifadelerine yer verdi.