Tahran bölgedeki askeri dengeyi değiştirmek amacıyla askeri teçhizat göndermeye çalışırken İsrail, Irak topraklarında İran silahı taşıyan çok sayıda konvoyu yok etti.

İsrailli bir kaynak, eski Şam Havaalanı’nın bombalanmasının dolaylı olarak itiraf edilmesinden sonra, İsrail güçlerinin, İran silahlarını Lübnan’daki Hizbullah'a taşıyan kamyon konvoylarını birkaç kez imha ettiğini açıkladı. Bu konvoylar, Irak veya Suriye topraklarından geçerek Lübnan'a gidiyordu.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, İsrail'in Hizbullah'a yönelik silah transferlerini birkaç yıldır yakından takip ettiğini belirterek, “Başlangıçta Hizbullah’ın Lübnan ya da Suriye'deki depolarında bulunan silah, teçhizat ve mühimmat sevkiyatları çeşitli yollarla imha edildi. Ancak (İsrail) ordu komutanlığı, bu silahların hedeflerine ulaşmasını beklememesi ve hedeflerine varmadan önce yok edilmeleri gerektiğine karar verdi. Bu yüzden konvoyların sivil nüfusa en az zarar verecek şekilde yok edilebilecekleri bir konuma gelene kadar takip edilmeleri kararı alındı” dedi.

Tel Aviv'deki güvenlik çevreleri, İranlıların kara yoluyla silah transferini en aza indirdiğini ve bunları askeri kargo uçakları ve bazen de deniz yoluyla taşımaya başladığını, İsrail'in Suriye'deki baskınlarının çoğunun bu silahları, Suriye ordusunun depolarına boşaltılırken ya da depolandıktan sonra hedef aldığını söylediler.

İran, son zamanlarda, İsrail saldırılarının hedefi olan ve pistleri hasar gören eski Şam Havaalanı’na sivil uçaklar aracılığıyla daha az miktarda ama daha kaliteli silahlar taşımaya yöneldi.

Şam Havaalanı’nda pistleri hedef alan bombardımana, İsrail ordu komutanlığındaki birkaç yetkilinin ‘İranlıların Lübnan'a doğru silah ve modern insansız hava araçları (İHA) göndermeye başlamalarından endişe duydukları açıklaması eşlik etti. Bu nedenle ‘bölgedeki dengeleri bozan stratejik silahlar’ olarak gördüğü bu silahlara karşı faaliyetlerini yoğunlaştırdılar.