İsrail Başbakanı Natali Bennett, ülkesinin İran’a yaklaşımında ki değişimlerle ilgili olarak The Economist’e açıklamalarda bulundu. Bennett, “Artık ahtapotun kollarıyla değil başıyla oynuyoruz” dedi.

İsrail’de yaklaşık bir yıldan beri hükümetin başında olan Bennett, İsrail ve gizli servislerinin İran ile kırk yılı aşkın süredir devam eden karanlık savaşını anlatırken değişen yaklaşımla ilgili de bilgiler veriyor.

The Economist’te yer alan haberde, İsrail’in İran’a karşı daha öncelerden yaptığı operasyonları genellikle üçüncü ülkelerde gerçekleştirdiğine ama son dönemlerdeki operasyonların ise İran içinde gerçekleştirildiğine yer verildi. Haberde, İsrail’in yapılan operasyonları dile getirmesinde ise daha az çekingen davrandığının da altı çiziliyor.

OPERASYONLAR İRAN'IN İÇİNDE

Haberde, İsrail’in operasyonlarının daha önceden nükleer programda görev alanlara yada bilim adamlarına karşı yapılırken şimdi bu operasyonların Devrim Muhafızları ve Kudüs Gücü de dahil olmak üzere İran içinde gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor. Bu operasyonlara örnek olarak ise Şubat ayında İran’ın batısında yer alan bir done fabrikasına yapılan saldırıyı ve Mayıs ayında üst düzey bir askeri yetkiliye Tahran’da yapılan suikasti haberde veriliyor.

The Economist’te yer alan haberde ayrıca, İsrail’in İran’da yapılan operasyonları daha önceden tamamen redderken şimdi ise üst düzey yetkililerin adları vermeden operasyonların arkasında İsrail’in olduğunu söyleyebildiklerine yer veriliyor.

İSRAİL OPERASYONLARI DOĞRUDAN ÜSTLENMİYOR

Haberde, Bennett’in kendisi, İsrail'in İran'daki herhangi bir özel operasyonun sorumluluğunu doğrudan üstlenmediği şeklindeki resmi çizgiye bağlı kaldığına, ancak İsrail'in cüretkarlığına tepki verme konusunda “İranlıların düşündüğünüzden çok daha çekingen” olduğuna ikna olduğunu da sözlerine eklediğine vurgu yapılıyor. Bennetin ayrıca İsrail’in uyguladığı bu yöntem ve taktiklerin çok daha iyi yanıt vereceği düşüncesinde olduğun da haberde yer alan bilgiler arasında.

Bennett ayrıca, bu cüretkar saldırıların İran'ı, 2015'te dört Batılı güç artı Çin ve Rusya ile imzalanan ve Amerika'nın Başkan Donald Trump yönetiminde 2018'de çekildiği nükleer anlaşmanın daha sıkı bir versiyonunu kabul etmeye sevk edebileceğini umut ettiğine de haberdeki satırlarda.

Haberde ayrıca İsrail’in bu yeni yaklaşımına sıcak bakmayanların da olduğu belirtiliyor. İsrail eski istihbaratçıları İran’ın gözüne sokulan bu olayların değerinden daha fazla soruna yol açacağı görüşündeler.