İsrail işgal rejimi ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki “normalleşme” görüşmeleri hız kesmeden devam ediyor.

Normalleşmenin ardından, önceki gün BAE’ye ziyaret gerçekleştiren İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, iki ülke arasında kısa sürede çok yol kat edildiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Herzog, “BAE ile anlaşmalarımızın üzerinden kısa bir süre geçti ve ticaretimiz şimdiden 1 milyar doları aştı. 120'den fazla anlaşma imzalandı ve çok yakın zamanda 100 milyon dolarlık ikili bir AR-GE fonu kuruldu” dedi.

İLK KEZ BİR İSRAİL CUMHURBAŞKANI BAE’YE GİTTİ

İsrail yönetiminin BAE ve Bahreyn ile imzaladığı İbrahim Anlaşması ile ilişkilerde normalleşme süreci başlamıştı. Normalleşmenin ardından ilk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı BAE’ye ziyaret gerçekleştirmişti.

İsrail Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Herzog, eşi Michal Herzog ile BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan’ın daveti üzerine Abu Dabi’ye gitmişti.

Herzog, BAE ziyaretini “tarihi bir yolculuk” olarak nitelendirerek, “Veliaht Prens Zayid'in kişisel daveti üzerine BAE’ye gidiyorum ve onunla görüşeceğim. Bin Zayid’e başarılar diliyorum; İsrail ile barış anlaşması imzalayan cesareti ve cesur liderliği için minnettarım” ifadelerini kullanmıştı.

BİN ZAYİD'DEN ISAAC HERZOG’A TEŞEKKÜR

Veliaht Prens Muhammed Bin Zayid'in de Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından 17 Ocak'ta Abu Dabi'ye düzenlenen saldırıya karşı İsrail'in sergilediği duruş için Herzog'a teşekkür ettiği bildirildi.

Bin Zayid, “Bu duruş, bölgesel istikrar ve barışa yönelik tehditlere ilişkin ortak görüşümüzü ve bunlara karşı sağlam bir duruş sergilemenin önemine ilişkin ortak anlayışımızı gösteren bir duruştur” dedi.