İsrail’de Başbakan Naftali Bennett önderliğindeki, birinci yılını geride bırakan çok parçalı koalisyon hükümeti çöküşün eşiğinde görünürken, uzmanlara göre ülke yeni bir erken genel seçim olasılığıyla karşı karşıya bulunuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Emmanuel Navon, “Bu işlevini yitirmiş bir koalisyon. Artık meclisten yasa geçiremez durumda. Uzun süre devam etmesi bence oldukça düşük bir ihtimal.” dedi.

Navon, hükümete karşı bir güven oylamasında muhalefetin rolüne ilişkin de, şunları söyledi:

“Meclis 2014 yılında Almanya’dakine benzer ‘yapıcı güvenoyu vermeme’ adı verilen yasayı kabul etti. Buna göre muhalefet, sadece (güvenoyu vermeme yoluyla) hükümeti deviremez; Almanya’da olduğu gibi bir koalisyon alternatifi de sunmak zorundadır. Ancak böyle bir alternatif koalisyon yok.”

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in, ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve başladığından bu yana İsrail'e ilk ziyaretini gerçekleştireceği 13 Temmuz'a kadar görevde kalıp kalamayacağından bile emin olmaması, hükümetin içinde bulunduğu zor koşulların yeni bir göstergesi.

Lapid, bu hafta içinde gazetecilere yaptığı bir açıklama sırasında, ortağı olduğu koalisyon hükümetinin Biden'in ziyaret tarihine kadar görevde kalacağından emin olup olmadığına ilişkin bir soruyu, şöyle yanıtlamıştı:

“Emin miyim bilmiyorum ama emin olmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Siyasi yorumcu değilim, ancak bu hükümetin, Başkan Biden kırmızı halıda karşılanırken orada olacağını düşünüyorum.”

Mevcut hükümet, bir yıl önce, ilk kez bir Arap partisinin desteğini alan sağ, merkez ve sol partilerin heterojen bir karışımından oluşarak kurulmuştu.

Sağ parti Yamina’nın lideri Naftali Bennett, partisi İsrail Meclisindeki 120 sandalyeden sadece 7'sini kazanmasına rağmen Başbakan olarak hükümeti kurmuştu.