İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında Kassam Tugayları 2'si asker 4 İsraillinin esir alındığını açıklamıştı. Filistinli direniş grubu, bu kişilerin durumu hakkında ise genellikle herhangi bir bilgi paylaşmıyordu.

Yaklaşık 8 senedir esir takası başta olmak üzere müzakere masalarında yer alan mesele, Kassam Tugayları'nın Gazze'de elinde tuttuğu İsraillilerden birinin videosunu dün yayınlamasıyla yeniden gündeme taşındı.

Kassam Tugayları basın ofisinin yayımladığı videoda, İsrailli Hişam es-Seyyid'in suni solunum cihazına bağlı olduğu ve serum tedavisi aldığı görüldü.

Görüntüde ayrıca, Seyyid'in bulunduğu odadaki televizyonda Al Jazeera televizyonunun açık olduğu ve geçen hafta Doha'da düzenlenen Katar Ekonomi Forumu'ndan yayın yapıldığı dikkati çekti.

Böylelikle Hamas, 8 yıldan bu yana ilk defa elinde bulundurduğu İsraillilerin durumuna ilişkin video paylaşmış oldu.

Kassam Tugayları'nın ellerindeki İsrailler hakkında elde edilen bilgiler ise şu şekilde:

ORON ŞAUL

Kassam Tugayları, 20 Temmuz 2014'te Gazze'de İsrail askerleri ile girdiği çatışmada Oron Şaul isimli bir İsrail askerini esir aldı.

İsrail kaynaklarına göre 27 Aralık 1993 doğumlu olan Şaul, Nasıra bölgesindeki Poriya Yahudi yerleşiminde yaşıyordu.

İsrail ordusu saflarına katılan Şaul, Gazze Şeridi sınırındaki tugayda görev yaptı. İsrail ordusunun 2014'te Gazze'ye yönelik saldırılarında asker olarak bulundu.

Kassam Tugayları, Şaul'u Gazze'nin doğusundaki Et-Tuffah mahallesinin İsrail ordusuna yönelik düzenlediği operasyonda ele geçirdi. Bu operasyon ayrıca 14 İsrail askerinin ölümüyle sonuçlandı.

Kassam sözcüsü Ebu Ubeyde tarafından yayınlanan bir görüntüde Şaul'un askeri numarası ilan edilene kadar İsrail yönetimi askerinin yakalandığını açıklamadı.

İsrail Şaul'un öldürüldüğünü açıklarken, Şaul'un ailesi bu açıklamayı kabul etmiyor. Hamas ise şu ana kadar esir askerle ilgili bilgi paylaşmadı.

HADAR GOLDİN

Şubat 1991 doğumlu İsrail askeri Hadar Goldin, 2014 yılındaki saldırılar sırasında, 1 Ağustos'ta Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesinde Hamas tarafından ele geçirildi.

Hamas, Goldin'in kaçırıldığını hemen açıklamadı. Filistinli direniş grubu, İsrail askerinin kaçırılması sorumluluğunu savaşın bitiminden sonra kabul etti.

İsrail, kaçırma olayına tepki olarak Refah'ta bir katliam gerçekleştirdi. İsrail ordusu, Filistinli vatandaşların evlerini ayrım gözetmeden bombalayarak aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100'den fazla Filistinliyi öldürdü.

AVİRA MENGİSTU

Avira Mengistu, 22 Ağustos 1986'da Etiyopya'da doğdu.

Ailesi, Mengistu 5 yaşındayken İsrail'e göç ederek Aşkelon'da ikamet etti.

Mengistu, 7 Eylül 2014'te İsrail ile Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sınır çitini geçti. Mengistu'dan o zamandan beri haber alınamıyor.

Ailesi Mengitsu'nun akli dengesinin bozuk olduğunu ve bu nedenle Mart 2013'te askerlikten muaf tutulduğunu belirtiyor.

Mengitsu'nun ailesi, İsrail hükümetini birkaç kez, oğullarını kasıtlı olarak ihmal etmek; siyahi ve Etiyopya kökenli olduğu için ırkçı nedenlerle iadesini talep etmemekle suçladı.

Kassam Tugayları, Temmuz 2019'da yaptığı bir basın açıklamasında, İsrail'in, Kassam'la müzakere eden arabulucular yoluyla Mengistu'nun iadesini talep etmediğini açıkladı.

HİŞAM ES-SEYYİD

Filistin asıllı İsrail kimliği taşıdığı belirtilen Hişam es-Seyyid'in de Necef (Negev) Çölü'ndeki El-Hura köyü sakinlerinden olduğu ifade ediliyor.

İsrailli insan hakları kuruluşu Gisha'nın verdiği bilgiye göre, Seyyid, 10 Nisan 2015'te İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tel örgülerde bulduğu bir açıklıktan Gazze'ye girdi. Seyyid'den o zamandan bu yana haber alınamamıştı.

İsrail içindeki Filistinli kaynaklardan alınan bilgiye göre, Seyyid, lise eğitiminin ardından Ağustos 2008'de İsrail ordusunda gönüllü askerliğe başladı. Ancak Kasım 2008'de "hizmete uygun olmadığı" gerekçesiyle askerlikten terhis edildi.

KASSAM TUGAYLARI'NCA ESİR ALINDIĞI DUYURULAN İSRAİLLİLER

Öte yandan İsrail tarafı ise Oron Şaul ve Hadar Goldin isimli askerlerinin savaşta öldüklerini ancak cesetlerinin alıkonulduğunu, biri Etiyopya asıllı (Avera Mengistu) diğeri Arap (Hişam es-Seyyid) olmak üzere 2 vatandaşının da Gazze'de olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Savunma Bakanlığı, daha sonra Gazze savaşında öldüğü duyurulan Goldin ve Şaul isimli askerlerin durumunu "kayıp ve esir" olarak değiştirmişti.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunda 7 Haziran 2021'de yayımlanan bir programda, kimliğine ilişkin bilgi verilmeyen, Gazze'de Kassam Tugayları'nın elinde tutulduğu belirtilen İsrailli askerin ses kaydına yer verilmişti.