Filistin'in Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail donanması, Gazze kenti açıklarında 6 deniz mili içinde seyreden Filistin balıkçı teknelerine ateş açarak ve su sıkarak teknelere zarar verdi.

Tek geçim kaynakları balıkçılık olan Gazzeliler balık tutmayı bırakmak ve bölgeden ayrılmak zorunda kaldılar.

Bu arada, Gazze sınırını ihlal eden işgalci İsrail güçleri, güney sahil bölgesinde, Han Younes şehrinin doğusunda, bahçelerini eken ve sürülerini besleyen Filistinli çiftçi ve çobanlara ateş açarak bölgeden ayrılmaya zorladı.

Saldırı sonrası herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

İsrail'in Gazze'deki işgali bitirerek buradan “ayrılmasının” üzerinden 14 yıl geçti, ancak İsrail Gazze'den elini çekmedi; kara sınırlarının, denize erişiminin ve hava sahasının kontrolünü hâlâ sürdürüyor.

Altyapısının çoğuna ağır hasar veren saldırılara maruz kalan Gazze Şeridi'ndeki İsrail ablukası altında 2 milyon Filistinli yaşıyor.

Gazze'nin 2 milyonluk nüfusu, yerel ekonomiyi yok eden, Filistinlilerin geçim kaynaklarını boğuyor, eşi görülmemiş işsizlik ve yoksulluk oranlarına sürüklüyor. Gazzeliler, işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanından ve dünyadan koparan abluka altında yaşamaya devam ediyor.

Gazze, sınırları, karasuları veya hava sahası üzerinde hiçbir kontrolü olmayan işgal altındaki topraklar olarak kalmaya devam ediyor. Bu arada İsrail, işgalci güç olarak sorumluluklarının çok azını üstleniyor ve bölgede yaşayan Filistinli sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Gazze'deki her üç Filistinliden ikisi, şu anda İsrail olarak isimlendirilen topraklardan gelen bir mülteci konumunda. Hükümet, Yahudi olmadıkları için uluslararası hukukta yer alan geri dönüş haklarını kullanmalarını yasaklıyor.

Çeviri: Emirhan Kemendi