İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında 15 Eylül 2020’de imzalanan İbrahim Anlaşması ile ilişkilerde normalleşme süreci başlamıştı. Normalleşmenin ardından ilk kez bir İsrail Cumhurbaşkanı BAE’ye ziyaret gerçekleştirdi.

İsrail Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Herzog, eşi Michal Herzog ile BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan’ın daveti üzerine Abu Dabi’ye gitti.

Herzog, BAE ziyaretini “tarihi bir yolculuk” olarak nitelendirerek, "Veliaht Prens Zayid'in kişisel daveti üzerine BAE’ye gidiyorum ve onunla görüşeceğim. Bin Zayid’e başarılar diliyorum; İsrail ile barış anlaşması imzalayan cesareti ve cesur liderliği için minnettarım." ifadelerini kullandı.

HERZOG VELİAHT PRENS MUHAMMED BİN ZAYİD İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail Basın Ofisi'nin bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Herzog, başkent Abu Dabi'de BAE Veliaht Prensi Bin Zayid ile iki saatten uzun süre görüştü. Herzog'un görüşmenin başında, İsrail ile BAE arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesine verdiği katkılardan dolayı Bin Zayid'e teşekkür ettiği belirtildi.

Herzog, "Tüm bölgeye, barış ve birlikte yaşam alternatifinin bulunduğu, İbrahim'in oğulları ve kızlarının insanlığın yararına olacak şekilde barış içinde bir arada olabileceği ve birlikte yaşayabileceği mesajını gönderiyoruz." dedi.

Barış mesajının iki ülke arasındaki ilişkinin "temel taşı" olduğunu ifade eden Herzog, "Hem İsraillilere hem BAE'ye hem de bölgeye İbrahim Anlaşması'nın sürdürülmesi ve daha fazla ulusun bu çabada bize katılması gerektiği mesajını vermek için buradayız." ifadelerini kullandı.

BİN ZAYİD'DEN TEŞEKKÜR

Veliaht Prens Muhammed Bin Zayid'in de Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından 17 Ocak'ta Abu Dabi'ye düzenlenen saldırıya karşı İsrail'in sergilediği duruş için Herzog'a teşekkür ettiği bildirildi.

Bin Zayid, "Bu duruş, bölgesel istikrar ve barışa yönelik tehditlere ilişkin ortak görüşümüzü ve bunlara karşı sağlam bir duruş sergilemenin önemine ilişkin ortak anlayışımızı gösteren bir duruştur." dedi.

Cumhurbaşkanı Herzog'un ziyaretinin, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in ziyaretinden kısa bir süre sonra gerçekleştiğine vurguda bulunan Veliaht Prens, "Bu, ilişkilerimizin tüm hızıyla ilerlediğini ve ülkelerimiz ve halklarımız yararına bunu daha da güçlendirmek için ortak ve güçlü bir iradenin var olduğunu teyit etmektedir." ifadelerini kullandı.

Bin Zayid, "İbrahim Anlaşması" olarak anılan "ilişkileri normalleştirme" anlaşmasının BAE'nin inandığı barış yaklaşımını somutlaştıran büyük bir tarihsel değişim" olduğunun altını çizerek, bu anlaşmanın özellikle teknoloji, sağlık, enerji ve diğer alanlarında iki ülke arasında ortaklıkları güçlendirmenin yolunu açtığını belirtti.

CUMHURBAŞKANI HERZOG’UN UÇAĞI SUUDİ ARABİSTAN HAVA SAHASINI KULLANDI

İsrail Basın Ofisinden yapılan ikinci açıklamada ise Isaac Herzog’u taşıyan uçağın Suudi Arabistan hava sahasını kullandığı bildirildi.

Açıklamada, pilotun, "Şu anda Suudi Arabistan hava sahasındayız. Bir tarihe imza atıyoruz. Yakın zamanda başkentin (Riyad) üzerinden uçacağız." İfadelerine de yer verildi.

Bunun üzerine Herzog’un kokpite geçtiği belirtilen açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı'nın, "Şüphesiz bu çok etkileyici bir an." dediği bildirildi.

HERZOG’U BAE DIŞİŞLERİ BAKANI KARŞILADI

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u Abu Dabi Havalimanı'nda BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayid Al Nahyan’ın karşıladığı belirtildi.

Herzog, Bakan Al Nahyan ile gerçekleştirdiği toplantı öncesi, "İsrail Cumhurbaşkanı olarak BAE'ye ilk ziyaretimi yapıyorum. Dışişleri Bakanı Al Nahyan tarafından Abu Dabi'de yapılan bu sıcak karşılamadan çok memnunuz ve derinden etkilendik." dedi.

Isaac Herzog, BAE'yi ziyaret eden ilk İsrail Cumhurbaşkanı oldu.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, 13 Aralık 2021'de Abu Dabi’ye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirerek Veliaht Prens Muhammed Bin Zayid Al Nahyan'la bir araya gelmişti.