İsrail, bugün Ofek casus uydusunun yeni bir versiyonunu başarıyla fırlattı. İsrail bu uydu ile birlikte komşuları hakkında çok daha fazla bilgi elde etme kapasitesini arttırdı.

Fırlatmanın aylar öncesinden planladığı belirtilirken süreç ve denetlemenin görevden alınan Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından yapıldığı kaydedildi.

Ofek-13 uydusu, İsrail'e ait olan Israel Aerospace Industries tarafından üretildi. İlki 1988'de yörüngeye fırlatılan yerel olarak üretilen bir dizi uydunun sonuncusu.

Uydu, hassas teknolojinin bir kaza durumunda Ortadoğu'daki düşman komşuların eline geçmesine karşı bir önlem olarak Akdeniz üzerinde bir Shavit füzesiyle fırlatıldı.

Gallant fırlatmayı "İsrail savunma teşkilatının çığır açan yeniliğinin bir başka önemli örneği" olarak nitelendirdi. Tel Aviv'in İran'la olası bir hesaplaşmaya hazırlanırken, yeni uydunun 24 saat bölgesel izlemeyi geliştireceği vurgulandı.

İsrail, gelişmiş istihbarat toplama yetenekleri sağlayan keşif uyduları işleten dünyadaki az sayıda ülkeden biri olarak göze çarpıyor. 2020 itibarıyla bu liste, bir casus uyduyu yörüngeye başarıyla fırlatan İran'ı da kapsıyor.

İsrail'deki lansman, Suudi ve İran'ın Çin arabuluculuğunun ardından ilişkilerini yenilemesinden birkaç hafta sonra gerçekleşti. Bölgesel rakipler arasındaki barış potansiyeli, İsrail tarafından güvenliği için büyük bir tehdit olarak görülüyor. Anlaşmanın bir parçası olarak Çin, büyük casus uydularını Riyad ve Tahran ile paylaşmayı da kabul etmişti.