The Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail Savanma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Kochavi, Suudi mevkidaşı ve Katar, Ürdün, Mısır, Bahreyn ve BAE'den askeri yetkililerle, bölgesel işbirliğine yönelik ilk adımlar olarak tanımlanan görüşmeler için Şarm El-Şeyh'te bir araya geldi.

The Wall Street Journal tarafından pazar günü yayınlanan bir rapora göre, ABD geçen Mart ayında Mısır'da İsrail Savunma Kuvvetleri'nden üst düzey yetkililer, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Mısır ve Ürdün'den askeri yetkililerle İran tehdidi konusunda gizli bir toplantı yaptı.

Rapora göre, IDF Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Suudi mevkidaşı Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili ve Katar, Ürdün, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden askeri yetkililer tatil beldesi Şarm El-Şeyh'te bir araya geldi.

Görüşmelerde, bölgesel işbirliğine yönelik ilk adım olarak tanımlandı ve İran'ın insansız hava araçları da dahil olmak üzere oluşturduğu hava tehditlerini ve bunlara karşı nasıl savunulacağını ele alındı.

Toplantıya katılan kişilere yakın olan bazı kaynaklar The Wall Street Journal'a verdikleri bilgilerde, katılımcıların hükümet düzeyinde telefon ve bilgisayar aracılığıyla acil tehditleri iletmek için bir mekanizma üzerinde prensipte anlaştıklarını söyledi.

İran’ın vekil güçlerinin Suudi Arabistan ve BAE'deki petrol tesislerine yönelik saldırıları 2019'da yüz milyonlarca dolarlık hasara neden oldu. Saldırılar, bu ülkelerin hava kuvvetlerinin drone saldırıları tehdidiyle mücadele edemediğini ortaya koydu.

ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz ortasında İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı ziyaret etmek için Ortadoğu'ya seyahat edecek.

Gündemindeki konuların İsrail-Suudi ilişkilerinden İsrail-Arap askeri ittifakının oluşumuna kadar uzandığı bildiriliyor.

Bu arada, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşmeye yönelik çabalar da devam ediyor. Mayıs ayı sonlarında Axios, ABD'nin Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır arasında ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek bir anlaşmaya gizlice aracılık ettiğini bildirdi.