2015 yılında, 13 yaşındaki Ahmet ve 15 yaşındaki kuzeni, işgal altındaki Batı Şeria'daki Pisgat Ze'ev yerleşiminde iki İsrailliyi bıçaklamakla suçlandı. Olay yerinden uzaklaşırken 15 yaşındaki kuzeni vurularak hayattan koparıldı ve bu sürece Ahmet tanıklık eden Ahmet'e ise çarpan bir araç başından yaralanmasına neden oldu.

İyileşmesinin ardından hakim karşısına çıkan Ahmed yaşının küçük olmasına rağmen bir yetişkin gibi yargılanarak 12 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Suçun işlendiği iddia edilen 2015 yılında 14 yaşında küçüklerin hapis cezasına çarptırılmasına izin verilmiyordu. Karşı çıkışlar sonucu ceza dokuz buçuk yıla indirildi.

Zorlu hapishane koşulları ve yapılan sistematik baskılar Ahmet'in ruh sağlığını derinden etikiledi. Ahmet sağlığınının bozulmasına neden oldu. 36 kişiden oluşan doktor heyeti Ahmet'in yaşadığı süreç sonrası onda beliren şizofreninin her geçen gün daha da ağırlaştığını ve hapishane şartlarının onun için uygun olmadığını söylemelerine rağmen serbest bırakılmadı. Ahmet'in polis sorgusuna dahi uğradı duygusal şiddet yaşanan dramı ortaya koyuyordu.