İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümetinin 2023 yılı bütçesi mecliste kabul edildi.

Toplamda 198 milyar 211 milyon avro ile İspanya tarihinde şimdiye kadarki en yüksek bütçenin onayı için hükümet, meclis çoğunluğunu elde etmek için ayrılıkçı Katalan ve Bask siyasi partilere ödün vermek zorunda kaldı.

Meclisteki 349 milletvekilinden 187'sinin oyuyla kabul edilen bütçe, son onay için Senato'ya gönderildi.

Hükümetin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve küçük ortağı aşırı sol görüşlü Unidas Podemos (UP) ittifakı, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisiyle anlaşarak, devlete karşı ayaklanma suçunda ceza indirimi öngören bir yasa tasarısını meclise gönderdi.

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı referandum ve ardından 27 Ekim'de Katalonya yerel parlamentosunda tek taraflı ilan edilen ve açıklanması ertelenen bağımsızlık kararı sonrasında hüküm giyen 9 Katalan siyasetçinin en ağır suçlarından biri devlete karşı ayaklanmaydı.

Hükümet, Bask'taki ayrılıkçı EH Bildu'nun oyunu almak için ise Navarra özerk yönetiminde trafik ve yol güvenliğini sağlama görevini jandarmanın elinden alma sözü verdi.

Muhalefetteki sağ görüşlü partiler, bütçenin kabulü için ayrılıkçı siyasi partilere verilen vaatlerden dolayı Başbakan Pedro Sanchez'i "İspanya'yı küçük düşürme ve vatan hainliğiyle" suçladı.

İspanya'da mecliste kabul edilen ve geçen yıla göre yüzde 1,1 artış olan 2023 yılı bütçesinde savunma harcamalarının yüzde 25,8 (12 milyar 825 milyon avro) artırılması, zenginlerden geçici ek vergi alınması, yoksul ailelere aylık 100 avro para yardımı ve asgari ücretin yükseltilmesi maddeleri öne çıkıyor.