Tunus Mosaique Radyosu tarafından bugün (Cumartesi) yapılan açıklamada, Tunus güvenlik güçlerinin tartışmalı Tunuslu Yargıç Beşir el-Akrimi’yi ev hapsine aldığı bildirildi.

Tunus'taki insan hakları grupları, Yargıç Beşir El-Akrimi'yi İslamcılara yakın olmakla ve devrimden sonra laik muhaliflerin öldürülmesiyle ilgili iki dosya da dahil olmak üzere terörle ilgili dosyaları göz ardı etmekle suçluyor.

Akrimi'nin ev hapsine alınması, Pazar günü parlamentoyu askıya alan ve Başbakanı görevden alan Cumhurbaşkanı Kays Said'in tüm sektörlerde yaygın yolsuzlukla mücadele için amansız bir kampanya yürütme sözü vermesinin ardından geldi.

Tunus'taki avukatlar ve aktivistler, Akrimi'nin, hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan şiddetli protestoların yaşandığı 2013'te Şükri Belid ve Muhammed el-Berahimi'ye suikast düzenlenmesi de dahil olmak üzere önemli dosyaları örtbas ettiğini öne sürüyorlar.

Ayrıca Akrimi’yi Nahda Hareketi Partisi ile bağları olmakla ve bu dosyaların yönetiminde parti liderleriyle işbirliği yapmakla suçluyorlar. Ancak Nahda Partisi, suçlamaları kesin bir şekilde reddederek, yargıçla herhangi bir bağlantısı olduğunu veya bu dosyalara müdahale ettiğini inkar ediyor.

Cumhurbaşkanı Said, geçici bir başbakan atamak ve acil durum önlemlerini sona erdirmek için bir yol haritası sağlamak da dahil olmak üzere, eleştirmenlerin Tunusluları güvence altına almak için gerekli olduğunu söylediği adımları henüz uygulamadı.

Cumhurbaşkanı dünkü açıklamasında bir diktatöre dönüşmeyeceğine dair söz verdi. Tunus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Said, "Anayasal metinleri çok iyi biliyorum ve onlara saygı duyuyorum. Onları inceledim. Bunca zaman sonra bazılarının dediği gibi diktatör olmayacağım” dedi.

2011 ayaklanmasından bu yana demokratik bir sisteme tanık olan Tunus'ta hak ve özgürlüklere ilişkin endişeler, Tunus Parlamentosu’ndaki bağımsız milletvekili Yasin el-Ayari'nin tutuklanması ve Pazartesi günü gerçekleşen bir gösteri sırasında Said'i protesto edenlere yönelik şiddet eylemlerine başvurdukları için soruşturma açılacağının açıklanmasının ardından arttı.

Tunus’ta askeri yargı, Ayari'nin ordunun itibarını zedeleme suçlamasıyla üç yıl önce verilen bir mahkeme kararıyla hapse atıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Said, Pazar günü milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırarak onları tutuklanmaya ve haklarında herhangi bir suçlamayla karşı karşıya kalma durumunda savunmasız bıraktı.

Şarku'l Avsat