Fransa’da bir üniversite tarafından yapılan araştırmada, Fransızların büyük çoğunluğunun İslamiyet’i tehdit olarak gördüğü ortaya çıkarken, katılımcıların yüzde 27’sinin “askeri yönetim” fikrine olumlu baktığı, yüzde 47’sinin ise idam cezasının getirilmesinden yana olduğu tespit edildi.

Paris Sciences Po Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Siyasi Araştırma Merkezi (CEVIPOF) tarafından yayımlanan raporda, katılımcıların yüzde 32’si kendisini politik olarak sağda, yüzde 11’i ise aşırı sağda konumlandırdı.

Araştırmaya göre, İslamiyet’in Fransa için “tehlike” oluşturduğunu düşünenlerin oranı ise 2017’ye göre 1 puan yükselerek yüzde 61’e çıktı.

ÖNCEKİ ANKETE GÖRE ARTIŞ VAR

Ülkede en son 2017 yılında yapılan araştırmada, kendilerini sağda konumlandıranların oranı yüzde 26, aşırı sağda konumlandıran oranı ise yüzde 7 olmuştu.

Araştırmaya göre, Fransa’da politik olarak sağa kayanların oranında 10 puanlık artış kaydedilirken, katılımcıların yüzde 14’ünün kendilerini merkezde, yüzde 17’sinin solda ve yüzde 6’sının aşırı solda konumlandırdığı tespit edildi.

On sekiz yaş üzeri 10 bin 566 kişiyle yapılan ankette, yüzde 20’lik kesim ise politik olarak fikir belirtmedi.

OTORİTER YÖNETİM, İDAM, GÖÇMENLER

Diğer yandan, katılımcıların yüzde 63’ü ülkede çok fazla göçmen olduğundan yakınırken, yüzde 39’u da ülkelerini “parlamento ya da seçimlere yönelik endişe taşımayan güçlü bir kişinin” yönetmesinden yana fikir beyan etti.

Fransızların yüzde 27’si, “askeri yönetim” fikrine olumlu baktığını dile getirirken, katılımcıların yüzde 47’si idam cezasının geri getirilmesi konusunda olumlu fikir beyan etti.