Dün 96 yaşında yaşamını yitiren Şeyh El-Karadavi bugün Katar'ın başkenti Doha'da defnedilecek.

İslam dünyası, Türkiye ve Katar'dan üst düzey resmi ölüm ilanının yanı sıra sosyal medyada yayınlanan taziye mesajlarıyla Karadavi’nin yasını tutuyor.

Erdoğan’dan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da merhum Abdul Rahman Yusuf'un oğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Karadavi ailesine taziyelerini ileterek Allah'tan rahmet diledi.

Merhumun hayatı boyunca inandığından vazgeçmediğini ve İslam ile hayat ilkelerini uzlaştırmak için izlenecek en güzel örnek olduğunu söyleyen Erdoğan, rahmet dileyerek "Allah onu cennetiyle şereflendirsin.” dedi.

Katar'dan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani, Twitter’dan Karadavi'nin yasını tuttuğunu belirterek "hayatını dinine ve milletinin hizmetine adadığını" söyledi.

Katar Evkaf Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Arap ve İslam milleti, İslami meseleleri savunan, İslam ilminin yayılmasında, Allah'a hikmet ve güzel öğütle çağrıda bulunmada etkili olan büyük bir âlimi kaybetti" dedi.

Pakistan'dan İslami Grubun Emiri Siraj el-Haq, sosyal medyadan Karadavi için taziye mesajı yayınlayarak "Hayatını İslam'a hizmet etmeye, eğitime, savunuculuğa ve ulusun davalarını savunmaya adadığını" belirtti.

Fas'ta Adalet ve Kalkınma Partisi, Karadavi’yi Arap dünyasında ılımlılığın en büyük öncülerinden biri olarak kabul ederek "Merhumun ailesine ve İslam milletine bu büyük kayıptan dolayı en derin taziyelerini" sundu.

Tunus'ta "Ennahda Hareketi" lideri Raşid Gannuşi, yaptığı açıklamada "Milletin merhumu, İslam'ın hükümlerini açıklayarak ve milletini savunarak, ılımlılık ilkesini vurgulayarak hayatını verdi. " ifadelerine yer verdi.

Irak'tan Irak İslam Partisi yayınladığı taziyede, Karadavi'nin yasını tuttu ve "ılımlı İslami düşünce ve hukuk gibi" olduğunu söyledi.

Filistin'den, "Hamas" hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Haniyeh ve İslami Cihat - iki ayrı açıklamada - Karadavi'nin yasını tuttu ve onu "ulusun bayraklarının âlimi" olarak değerlendirdi ve kendisinin "ulusun bayraklarının âlimi" olduğunu belirtti.

Suriye İslam Konseyi, yaptığı açıklamada Karadavi'nin "ansiklopedik bir bilgin ve İslam düşünürü" olduğunu vurgulayarak yas tuttu.

Grup açıklamada, Şeyh Karadavi'nin "uzun bir yolculuk ve mübarek bir yolculuktan sonra Rabbine kavuştuğunu, hayırlarının amcası olduğunu ve meyvelerinden dünyanın doğusunda ve batısında Müslümanların yararlandığını kaydederek İslami ılımlılığın en önde gelen savunucularından biri" olarak nitelendirdi.

Libyalı bilgin Ali Al-Sallabi, Moritanyalı akademisyen Muhammed Al-Mukhtar Al-Shanqiti, Kuveytli vaiz Nabil Al-Awadi ve Kuveytli politikacı Nasser Al-Duwailah, Twitter hesapları aracılığıyla taziye mesajları yayınladı.

Mısır'ın vefat etmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ailesi de taziye mesajı yayınlayarak, hayatını bilim, eğitim, reform ve içtihada adadığını ve kapsamlı bir İslam okulu olduğunu ve onun için mücadele ettiğini vurguladı.