İskoçya'da bir malikanenin çatı katında beş Osmanlı padişahına ve Timur Devleti lideri Timurlenk'e ait tablo bulundu. Kanuni Sultan Süleyman, I. Bayezid, I. Mehmed, II. Murad ve II. Bayezid'e ait olan tabloların bir asırdır hiç kimseye gösterilmedi.

BBC Türkiye'nin haberine göre, Sotheby's müzayede evinin yaptığı açıklamada tabloların 17. yüzyılda yapıldığı belirtildi.

OLAĞANÜSTÜ BİR KEŞİF

İskoçya'nın Jedburgh kasabası yakınlarında, Lothian Markizi'ye ait bir malikanenin çatı katında bulunan hükümdar portrelerinin 17. yüzyılın ilk çeyreğinde satın alındığı tahmin ediliyor. Malikane sahibinin tabloları Newbattle Abbey'de sergilendiği dönemde satın aldığına dair kanıtlar bulundu.

Newbattle Türkleri olarak adlandırılan koleksiyonun malikanenin çatı katında bulunmasını, Sotheby's müzayede evi müdürü David Macdonald olağanüstü bir keşif olarak nitelendirdi. Koleksiyonun değerinin 50 ila 70 bin sterlin olarak belirlendiğini belirten Macdonald, en değerli tablonun Kanuni'ye ait olduğunu vurguladı.

Tabloları kim veya kimler tarafından yapıldığı bilinmezken, yağlı boya tablolarda isimlerin latin alfabesi kullanılarak yazılması dikkat çekti.

Kanuni Sultan Süleyman'a ait olan tabloda dikkat çeken detay ise tabloda 43 sayısının yer alması oldu. Tablonun Irakeyn savaşı sonrasında Kanuni'nin Irak'ı Osmanlı topraklarına katılması sonrasında yapıldığı ve bu savaş sırasında Kanuni'nin yaşının vurgulanmak istendiği düşünülüyor.

Tabloların üzerinde çizerine ait bir imza mevcut değil. Sanat tarihçilerinin bir kısmı tabloların, 16. yüzyıl tarihçilerinden Paolo Giovio'nun çalışmaları olduğu konusunda hemfikir.