HAMAS, 5 Ocak 1996’da şehit edilen İzzettin Kassam Tugayları’nın komutanı olan Yahya Ayyaş’ın şehadetinin 26. senesi sebebiyle açıklamada bulundu.

HAMAS Sözcüsü Hazim Kasım, yaptığı açıklamada onun işgale karşı kesintisiz bir şekilde sürdürülen Filistin direnişindeki parmak izlerinin bugün hâlâ canlılığını koruduğunu belirtti.

Kasım, mühendis Yahya Ayyaş gibilerin işgale karşı verilen mücadelenin doğasındaki benzersiz şahsiyetlerden olduğunu belirtti ve onun işgalcinin hesaplarını alt eden yeni birtakım denklemler kurmayı başardığını, bu denklemlerin işgalciyi işlediği cinayetlerin bedelini ödemek zorunda bıraktığını açıkladı.

İşgalci İsrail’in suikastler politikasıyla Filistin halkının direnişini kırmaya çalıştığını belirten Kasım, bu hesapların boşa çıktığını belirtti.

YAHYA ABDULLATİF AYYAŞ KİMDİR?

22 Şubat 1966’da Batı Şeria'daki Rafat kasabasında doğan Yahya Abdullatif Ayyaş, 1991’de Beir Zeit Üniversitesi`nin Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Şehid Komutan Yahya Ayyaş, Filistin toprakları üzerindeki işgalin Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Rafat köyüne kadar uzanması üzerine Filistin direniş hareketine katıldı. Kısa süre içerisinde, HAMAS'ın askeri kanadı olan İzzettin el Kassam Tugayları içinde İstişhadi Eylemler Grubu'nun komutanı oldu.

Patlayıcılar konusunda uzman olan Ayyaş, HAMAS’ın bombalı saldırılarının mimarlarından biri oldu. 1993'ten şehadetine kadar siyonist işgal rejimine karşı gerçekleştirilen pek çok bombalı saldırının arkasındaki isim olan Ayyaş, el yapımı patlayıcılar geliştirdi ve HAMAS'ın askeri kapasitesini artırdı.

İşgal rejimi için arananlar listesinin en başında bulunan Ayyaş’ın, uzun süre yakalanamaması kendisine efsane bir şahsiyet kimliği kazandırdı.

Çeşitli kılıklara bürünerek siyonist rejimin radarına yakalanmadan eylemlerine devam eden “mühendis” lakaplı Yahya Ayyaş, 5 Ocak 1996 sabahı Cibaliya mülteci kampında İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet tarafından düzenlenen komployla şehit edildi.

Yahya Ayyaş'ın Gazze'de düzenlenen cenaze törenine 250 bin kişi katıldı.