Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaşta Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde bulunan ve Rusların ilerleyişinin durdurulması için patlatılan İrpin Köprüsü'nün savaş anıtı olarak kalmasına karar verildi.

Kiev bölgesinde yaşayan binlerce sivilin kucaklarında çocuklarıyla haftalar boyunca, Rus ordusunun Kiev’e girmesini önlemek için Ukrayna askerleri tarafından savaşın ilk günlerinde patlatılan köprüyü geçerek kaçmaya çalışmalarıyla dünya gündemine oturan köprü enkazının olduğu gibi bırakılmasına karar verildi.

Kiev bölgesinin İrpin, Buça ve Gostomel kentlerinden başkent Kiev’e tahliye edilenlere yönelik Rus güçlerince açılan ateş ve düzenlenen hava saldırılarına tanık olan köprü enkazı, bir anıt olarak kalması için yapısal olarak güçlendirilecek.

Rus ordusunun başkent Kiev’e ilerleyişini engellemek amacıyla patlatılan köprünün yerine Türk şirketi "Onur Grup" tarafından yeni köprü inşa ediliyor.

Onur Grup-Ukrayna'nın Kiev Şantiye Şefi Onur Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu köprünün Kiev merkezine 5,5 kilometre mesafede olduğunu söyledi.

Bu noktadan sonra Kiev merkezine kadar ne bir köprü ne de bir nehir geçidi bulunması nedeniyle başkentin korunması açısından köprünün bir "son kale" olduğunu anlatan Ceylan, Rus askerlerin bölgeden çekilmesinden sonra köprünün yanında geçici bir bağlantı yolunun açıldığını kaydetti.

Ceylan, "Köprünün ilk başta tamiratı mi yapılacak, yenisi mi inşa edilecek diye konuşulurken Ukraynalı yetkililer daha sonraki nesillerin burada yaşanan katliam ve acıyı görmesi amacıyla onun müze olarak kalmasını kabul ettiler." dedi.