İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Mehmetçik’in teröre ve teröristlere karşı verdiği mücadele yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da kararlılıkla devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın kuzeyinde başlattığı Pençe-Kilit Operasyonu kapsamında büyük zayiat veren PKK, farklı ittifaklar arayışına girdi.

Al Monitor’un haberine göre, 17 Nisan’da başlayan operasyonlar kapsamında hareket alanı iyice daralan örgüt, aradığı desteği ABD’den bulamayınca İranlı milislerle iş birliğine gitti.

ARTAN SALDIRILARIN ARKASINDA İRAN VAR

Pentagon tarafından yayımlanana rapora göre, Irak’ın kuzeyindeki PKK militanları Türkiye’ye karşı saldırı başlatmak için İran destekli gruplarla birlikte hareket etme kararı aldı.

Son dönemde hem Irak’taki hem de Suriye’deki Türk varlığına yönelik artan roketli saldırıların arkasında İranlı milislerin olduğu kaydedildi.

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA), Irak’ta düzenlenen bazı saldırıların da PKK ile iş birliği içinde gerçekleştirildiğini bildirdi.

TAHRAN BÖLGEDEKİ ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAK İSTİYOR

Haberde, Tahran yönetiminin daha önce Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde başlattığı operasyonları, bağımsız bir ülkenin egemenlik hakkına saldırı şeklinde yorumladığı hatırlatıldı.

İran destekli milislerin PKK’ya olan desteğinin Türkiye’nin bölgedeki operasyonlarını engellemeye yönelik olduğu ifade edilirken, Tahran yönetiminin bölgedeki etkinliğini artıracağı tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Horizon Client Access Baş Güvenlik Analisti Alex Almeida, İran ile PKK iş birliğinin özellikle Sincar bölgesinde yoğunlaştığına dikkat çekti.

Almieda, “Bu yıl şu ana kadar Zlikan'ı altı defa roket atışlarıyla vurdular ve geçen ay Fishkhabur yakınlarındaki Irak-Türkiye ihracat boru hattı altyapısına insansız hava aracıyla saldırdılar.” dedi.

PENÇE KİLİT OPERASYONU BİLANÇOSU

TSK’nın 17 Nisan’da Irak’ın kuzeyinde başlattığı Pençe-Kilit Operasyonu’nda PKK’nın dağ kadrolarına yönelik büyük zayiat verdirdi.

Operasyonun birinci safhasını başarıyla tamamlayan ve belirlenen hedeflere ulaşan Mehmetçik, teröristler tarafından kullanılan çok sayıda mağara, sığınak ve barınakları imha etti.

Arama tarama faaliyetlerinde teröristlere ait çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirilirken, bugüne kadar 63 terörist etkisiz hale getirildi.