İran ile Rusya’nın liderleri iş birliğini güçlendirmek için görüştü.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Putin ile yaptığı görüşmeye dair açıklamada bulunan Reisi, “İran'ın Rusya pazarındaki payı artabilir. Rusya Devlet Başkanı da İran'ın Rusya pazarındaki payının kesinlikle artabileceğini söyledi. İş birliğinin artırılması için sorunların ve engellerin kaldırılmasına yönelik ciddi bir irade var." dedi.

Reisi, "Görüşmeden çıkan sonuç şudur: İki ülke yöneticileri de sorunları gidermek ve ilişkileri güçlendirmek istiyor." ifadesini kullanırken, görüşmenin bir kısmının ekonomik ilişkilerin artmasına yönelik olduğunu belirtti.

İRAN İLE RUSYA ARASINDA ENERJİ ANLAŞMALARI

İran Petrol Bakanı Cevad Uci ise Rus mevkidaşı Nikolay Şulginov ile Moskova'da yaptığı görüşmeye dair açıklamalarda bulundu.

Uci, "Rusya ile enerji alanında önemli anlaşmalar imzalandı. Rusya'nın birçok büyük şirketiyle petrol ve doğal gaz sahalarının genişletilmesi, petrol rafinerilerinin kurulması ve teknoloji aktarımı ile ilgili iyi anlaşmalar yapıldı." ifadelerini kullanırken, yapılan anlaşmaların neticelerinin yakında görüleceğini belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI DA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Geçtiğimiz günlerde de İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov telefonda görüşmüştü.

Abdullahiyan ve Lavrov, Reisi'nin Moskova ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin derinleşmesi ve gelişmesi için "iyi bir fırsat" olduğunu belirtmişti.