Bakan Truss, Avam Kamarası’nda İran ile yürütülen nükleer anlaşmalar hakkında açıklamada bulundu.

Truss, müzakerelerin yeterince hızlı olmadığını belirtirken, ülkesinin müttefikleriyle yakın durumda çalışmaya devam ettiğini bildirdi.

Liz Truss, bu duruma karşılık, “Müzakereler tehlikeli bir çıkmaza giriyor. İran, şimdi bir anlaşma yapma veya bunun çöküşünden sorumlu olma arasında seçim yapmalı." ifadelerini kullandı.

İngiliz Dışişleri Bakanı, nükleer anlaşmanın çökmesi halinde, tüm seçeneklerin masada olacağını belirtti.

“ANLAŞMA İÇİN ABD İLE GÖRÜŞEBİLİRİZ”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran’da İran ve Komşular Konferansı’nda yaptığı konuşmada nükleer müzakerelerde önemli kararların alınmasını gerektirecek noktaya yaklaştıklarını ve bu nedenle geniş katılımlı uzun toplantılar gerçekleştirdiklerini bildirmişti.

Abdullahiyan, “Müzakere sürecinde yüksek güvenceli iyi bir anlaşmanın ABD'liler ile yapılacak görüşmenin ardından gerçekleşeceği noktasına gelirsek bunu görmezden gelmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmış ve ABD’nin çeşitli kanallar aracılığıyla doğrudan müzakere için mesaj gönderdiğini belirtmişti.

VİYANA MÜZAKERELERİ

Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da yapılıyor.

Görüşmelere dolaylı katılan ABD, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesini isterken Tahran ise nükleer anlaşmadan ayrılan taraf olarak öncelikle Washington'un anlaşmaya dönerek yaptırımları kaldırmasını istiyor.