İran İstihbarat Bakanlığı, Pazar günü İran'ın savunma sanayilerini sabote etmeye çalışan bir Mossad casus ağını engellediğini iddia etti.

İstihbarat Bakanlığı'na göre Mossad, bilgi toplamak için İran'ın savunma sanayileriyle çalışan şirketlerle temasa geçti. Habere göre Mossad, İranlı şirketlerle temas halinde olan ve parça tedarik eden bir şirkette satış müdürü olarak çalışan "Frank" adlı bir kişiyle çalışmaya başladı.

İran istihbaratı, Frank'in çalışanlarını Malezya'daki bir seminere davet ettiğini ve onları Singapur'da karbon fiber ve metal alaşımları üretmek için İranlı şirketlerle çalışan başka bir şirketi yöneten Hadrien adlı bir adamla tanıştırdığını iddia etti.

İran İstihbarat Bakanlığı, İran'daki şirketlerin CEO'ları ve satış görevlilerinin Türkiye, Tayland, Macaristan, Umman ve Gürcistan'daki seminerlere davet edilerek Mossad'ın kendilerinden istihbarat topladığını iddia ederek, bu girişimleri izlediğini ve bu girişimleri yapan kişileri tutukladığını da sözlerine ekledi.

Yeni iddia, Mossad ile çalışmakla suçlanan kişilerin fotoğraflarının yer aldığı bir videoyu da içerdiği belirtiliyor.

İsrail, İran istihbaratının yaptığı bu açıklama ile ilgili olarak bir bildiride henüz bulunmadı.

İran ve İsrail dönem dönem bu tür açıklamalarda bulunmalarına rağmen her iki taraf da bu iddiaları doğrulayan materyalleri ortaya tam olarak koyamıyor.

İran'da son aylarda meydana gelen protestolarla birlikte İran Devrim Muhafızları son derece sıkı önlemler ve takipler yapıyor. Mossad ise İran'daki gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve birbirelerini karşılıklı olarak suçluyorlar.

İran'ın havacılık endüstrisine yönelik geçmiş saldırılar ABD ve İsrail'i suçladı

Kasım 2011'de, Bidganeh'deki bir füze üssünü vuran bir patlama, Mehrabi'nin selefi Moghaddam da dahil olmak üzere İran Devrim Muhafızları'nın en az 17 üyesini öldürdü. Patlama başlangıçta bir kaza olarak bildirilirken, aralarında Guardian ve Time dergisinin de bulunduğu Batı medyası olayın Mossad'a yüklendiğini bildirdi.

NPR tarafından yayınlanan uydu görüntülerine göre, 2019 yılında İran'daki İmam Humeyni Uzay Merkezi'nde test edilen bir roket fırlatma rampasında patladı.

Şubat 2019'da dönemin İran dışişleri bakanı Mohammad Javad Zarif, NBC'ye verdiği demeçte, İran'ın o yıl zaten iki başarısız fırlatma gerçekleştirmiş olması nedeniyle ABD'nin İran'ın uydu fırlatmalarını sabote etmeye yönelik bir kampanya olmasının mümkün olduğunu söyledi. Zarif'in yorumlarından kısa bir süre önce The New York Times , ABD'nin İran'ın füze ve roketlerini sabote etmek için gizli bir programı hızlandırdığını bildirdi.

Haziran 2020'de İranlı yetkililerin Parchin yakınlarındaki endüstriyel gaz tanklarının patladığını iddia etmesiyle Tahran yakınlarında bir patlama bildirildi, ancak batılı analizler, patlamanın muhtemelen her ikisini de üretmek için kullanılan tesisler de dahil olmak üzere Hocar bölgesindeki füze üretim tesislerinde meydana geldiğini tespit etti.

Eylül 2021'de Tahran yakınlarındaki Karaj'daki Shahid Hemmat Industrial Group füze üssünde çıkan yangında tesiste iki işçi öldü ve bir işçi yaralandı. IDM'ye bağlı Sobh-e-Sadegh gazetesi daha sonra yangına İsrail'in bir saldırısının neden olduğunu bildirdi. New York Times da olayın arkasında İsrail'in olduğunu bildirdi. Shahid Hemmat füze üssü, Moghaddam'ın öldürüldüğü Bidganeh yakınlarında bulunuyor.

Bu yılın Haziran ayında, Intelli Times tarafından paylaşılan uydu görüntülerinde Şahid Hemmat üssündeki bir yapının çatısının hasar gördüğü ve üssün ikinci kez hedef alındığını gösteren bir patlama Tahran'ın batısını sarstı.

Kuveyt gazetesi Al- Qabas, Şahid Hemmat üssünün görünüşe göre dronlar tarafından saldırıya uğradığını iddia ederek o sırada "iyi bilgilendirilmiş İran kaynaklarına" atıfta bulundu. Rapora göre, İran içinden hava üssüne yakın bir yerden fırlatılan İHA'lar bölgeyi vurdu. Al-Qabas, son zamanlarda üste yeni balistik füze motorları testlerinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

Ek olarak, Haziran ayında İranlı yetkililer, İran Devrim Muhafızları'nın Hava-Uzay Kuvvetlerinden iki personelin İran'da "görevlerini yerine getirirken" öldürüldüğünü duyurdu. Personelden birinin öldürülmesinden kısa bir süre sonra uydu görüntüleri, öldürüldüğü yerde uzaya fırlatma hazırlıklarının yapıldığını ortaya çıkardı. Iran International, ölümlerin "kaza olmadığını" bildirdi, ancak daha fazla bilgi vermedi.

Bu yılın Eylül ayında, IDM'nin Hava-Uzay Kuvvetlerinin bir üyesi, İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan Eyaletlerinde bir "görev" sırasında öldürüldü. Güney Horasan valisine göre, Ali Mohammadi adlı operasyon Güney Horasan Eyaletinde üslenen Ensar el-Rıza Kolordusu'nun bir parçasıydı. Operatörün ölüm nedeni yayınlanmadı.