İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile iki ülke arasındaki ticaret hareketini Emirlik para birimi dirhem kullanarak kolaylaştırmak için bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Tahran'a dönüşünde yaptığı açıklamalarda Şemhani, Çin ve BAE gezilerinin önemli sonuçlar verdiğini ve bu nedenle bu sürecin Irak gezisiyle devam etmesine karar verildiğini söyledi.

Şemhani yaptığı açıklamda, İran'ın temel ihtiyaç maddelerinin alımı için ödenmesi gereken meblağların tahsili ve İranlı işadamlarının döviz sorununun çözümü konusunda Irak ile mutabakata varılan yeni mekanizmalar belirlendiğini kaydetti. Yetkili, adımın BAE yetkilileriyle yapılan anlaşmalara ek olarak İran'daki döviz piyasasını iyileştireceğini söyledi.

Irak ve İran'daki ulusal güvenlik yetkilileri arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasını "çok önemli" olarak nitelendiren Şemhani, bu çok boyutlu anlaşmayı imzalayarak iki ülkenin belirli bir plana göre hedef alan "devrim karşıtı grupları" ortadan kaldırmaya çalışacağını açıkladı.

Şemhani geçtiğimiz günlerde sırasıyla Çin'i, BAE'yi ve Irak'ı ziyaret etti ve bu sırada BAE ve Irak ile ekonomik anlaşmalar imzalamanın yanı sıra Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkileri sürdürmeyi başardı.