İran geçtiğimiz gün Devrim Muhafızları’nın eski başkanı Hüseyin Tayeb’in görevini bırakmasıyla sarsıldı. İsrail’in ard arda yaptığı suikastler İran’da iç güvenlikle ilgili soruları da beraberinde getirmeye başlamıştı.Tayeb’in aldığı kararlar, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kani ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib tarafından büyük eleştirilere uğruyordu. Bu iki isim Tayeb’in bir numaralı muhalifleri olarak uzun zamandan beri bir gerilim içindeydiler. Bu iki ismin Tayeb’in görevi bırakmasında en büyük etkiye sahip kişiler olduğu belirtiliyordu.

Bu iki figür dışında, İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın İran içindeki suikastleri diğer önemli faktör niteliğinde. MOSSAD ve CIA’in ortaklaşa sürdürdükleri operasyonlar sonucu işlenen suikastlerin artması İran’daki değişimin tetikçisi oldu. Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ile başlayan ve nükleer programın en önmeli isimlerinden olan General Muhsin Fakhrizadeh ve ardından gelen 10’dan fazla nükleer bilim adamını içeren suikastler zinciri Tayeb’in başarısızlığı olarak göze çarptı. En son Türkiye’de İran’lı ajanların yakalanması belki de son noktayı oluşturdu.

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü ve Halkla İlişkiler Başkanı Ramazan Şerif, Devrim Muhafızları Başkomutanı'nın kararnamesi ile Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı'nın başına Muhammed Kazemi'nin geçtiğini duyurdu.

Hüseyin Tayep Kimdir?

1963 yılında Tahran’da doğdu ve 1982 yılında Devrim Muhafızlarına katıldı. Tahran teşkilatından önce Kum’a ardından da Horasan teşkilatına geçmiştir. Bir dönem Müctahedi denilen okulda dersler verdi ve birçok mezun verdi bu okuldan.