İran'da Futbol Birinci Lig ekiplerinden Huzistan Fulad takımının oyuncusu Vurya Gafuri'nin, "İran Ulusal Futbol Takımı'na hakaret ve rejim aleyhinde propaganda yapmak" suçlarından tutuklandığı bildirildi.

İran Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Borna Haber Ajansı'na göre, Huzistan Fulad takımının oyuncusu Gafuri, "İran Ulusal Futbol Takımı'na hakaret ve rejim aleyhinde propaganda yapmak" suçlarından tutuklandı.

Haberde başka bilgiye yer verilmedi.

Vurya Gafuri, İran'da genç bir kadının gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan protestolar sırasında güvenlik güçlerinin müdahalelerini ve ülke yönetiminin tutumunu eleştiriyordu.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), 22 Kasım'da yayımladığı raporda, Emini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 416 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.

İranlı yetkililer ise bu kişilerin güvenlik güçlerince değil, "provokatörler" tarafından öldürüldüğünü ve "gösterilerle ilgisi olmayan olaylar sonucu hayatını kaybedenlerin de uluslararası medyada gösterilerde ölmüş gibi yansıtıldığını" ifade ediyor.

İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında yaklaşık 60 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.