İran’ın güneybatısındaki Huzistan eyaletinin yönetim merkezi Ahvaz’da askeri geçit töreni sırasında düzenlenen saldırıda 29 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. 

İran’ın 1980-88 yılları arasında Irak'la yapılan savaşın başlangıç haftasını “Kutsal Savunma Haftası“ olarak kutladığı etkinlikler kapsamında Ahvaz’da düzenlenen askeri geçit törenine silahlı saldırı düzenlendi.

İran devrim rehberi Ali Hamaney’in temsilcileri Ayetullah Cezayiri ve Ayetullah Haydari’nin de katıldığı törende Ahvaz Valisi de bulunmaktaydı. Askeri kıyafetli 4 kişilik silahlı grubun geçit törenine yaptığı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 29’a yükseldi.

Saldırıdan Körfez ülkeleri ve ABD sorumlu tutuldu

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, İran Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü General Ebulfezl Şikarçi, Ahvaz kentinde bugün askeri geçit töreni sırasında düzenlenen saldırının CIA ve Mossad tarafından Fars Körfezine kıyısı olan iki ülkede organize edildiklerini ifade ederek  "Bu eylemler cevapsız kalmayacak." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Eğitilen, silahlandırılan ve yabancı bir rejim tarafından desteklenen teröristler Ahvaz'a saldırdılar, İran bu saldırılardan bölgesel terör destekçileri ve onların ABD'li efendilerini sorumlu tutuyor. İran, halkını savunma konusunda hızlı ve kararlı yanıt verecektir."

Saldırıyı Ahvaz Kurtuluş Hareketi üstlendi

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’nın haberine göre, İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif, saldırının “El Ahvaziyye” örgütünün düzenlendiğini belirterek bu grubun Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini idda etti.

Londra merkezli “İran Internatıonal” kanalına açıklama yapan Ahvaz Milli Direniş Cephesi Sözcüsü Yakup Hor El-Testeri, İran’da yaşayan Arapların keyfi tutuklama ve toplu idamlarla birlikte ana dilde eğitim, temiz su gibi en temel ihtiyaçlardan mahrum bir şekilde baskıya uğradığını ifade ederek kendilerine mücadeleden başka seçenek bırakılmadığını söyledi.

Ahvaz’daki askeri geçit törenine yapılan saldırının Ahvaz Milli Direniş Cephesi’ne bağlı gençler tarafından düzenlendiğini belirten Hor El-Testeri, meşru hedeflerinin İran devletine bağlı güvenlik güçleri, Devrim Muhafızları Ordusu üyeleri ve protokolde bulunan Devrim Lideri Ali Hamaney’in Ahvaz temsilcisi Ayetullah Musevi Cezayiri olduğunu, sivilleri hedeflemediklerini ifade etti.

Ahvaz Milli Direniş Cephesi

1997 yılında faaliyetlerine başlayan Ahvaz Milli Direniş Cephesi, 2005’te Huzistan eyaletinin bazı bölgelerinde düzenlenen bombalı eylemlerle gündeme geldi.

2006 yılında 11 kişinin Ahvaz Milli Direniş Cephesi üyesi olmak suçundan idam edilmesi sonrası bombalı eylemlerine devam eden örgüt 2012 yılında Ahvaz, Şuş ve Dezful şehirlerinde Devrim Muhafızları üslerine bombalı saldırılar düzenledi.

İran İstihbarat Bakanlığı’nın verilerine 2005-2012 yılları arasında örgütün düzenlediği saldırılar sonucu 39 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Bu zaman içinde BM İnsan Hakları Konseyi’nin araştırmasına göre bu zaman içinde 44 kişi örgüte üye olmak suçlamasıyla idam edildi.

Hareketin liderlerinden Ahmed Molla Nissi’nin 2017’de Hollanda’nın Lahey kentinde uğradığı silahlı saldırıdan İran rejimi sorumlu tutuldu.

Ahvaz Milli Direniş Cephesi, İran’ın güneybatısında bağımsız bir Arap idaresi kurmayı hedefleyen ayrılıkçı bir örgüt olarak biliniyor. Hareketin üyelerinden Habib Cebir 2016 yılında Şarku’l Awsat’a verdiği röportajda İran’ı “Fars Devleti” diye tanımlarken Huzistan, Hürmüzgan ve Buşehr eyaletlerinin İran tarafından işgal edilmiş Arap toprakları olduğunu iddia etmişti.