Suriye merkezli iki STK tarafından yürütülen bir soruşturma sonucuna göre, Suriye'de yeni faaliyete geçen bir telekomünikasyon şirketinin İran'ın İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) ile bağları olabileceğini ortaya çıkardı.

2017 yılında kurulduğu belirtilen Wafa Telecom adlı şirketin Suriye rejimi tarafından 2022'nin Şubat ayında lisans almasına izin verilmiş. Organize Suç ve Yolsuzluk ve Raporlama Projesi (OCCRP) ve Suriye Gözlemevi'ne göre şirketin İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılarının olabilceğine dair belgeler bulunduğunu belirtiyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in Finans işlerinde vekil olarak görev alan Yaşar İbrahim Wafa Telecom'un da kurucu ortaklarında biri. 2011'den beri devam den sivil savaşın sonucunda yerle bir olan iletişim alt yapısı bu şirket ile tekrar eski haline getirilmesi isteniyor.

Şirketin CEO'su Ghassan Saba daha önce İran'a bağlı kuruluşların firmaya yatırım yaptığı yönündeki spekülasyonları yalanlamıştı ve bu yılın başlarında Suriye'nin iletişim ve teknoloji bakanı Iyad al-Khatib şirketin yerel olarak finanse edildiğini doğruladı.

Wafa'nın yüzde 52 hissesinin, ifşa gerekliliklerinin sınırlı olduğu Şam Serbest Ticaret Bölgesi'nde Ekim 2019'da tescil edilen Arabian Business Company (ABC) olarak tanımlanan bir şirkete ait olduğu söylendi. Ancak ABC, İran bağlantılarına dair hiçbir gösterge olmaksızın 'ulusal şirket' olarak listelendi.

ABC'nin hissedarlarının Suriyeli bir işadamı ve Tioman Golden Treasure adlı bir Malezya şirketi olduğu ortaya çıktı. Malezyalı olan şirketin sahibini ise ABD'nin Devrim Muhafızları ile bağlantılı olduğu için yaptırım listesine aldığı bir kişiye ait olduğu ortaya çıktı.

OCCRP ve Suriye Ağ Gözlemevi soruşturması, ABC'nin 'ulusal' listelemde yer almasını, şirketin yaptırımlardan etkilenebilecek İran bağlantılarını gizlemek için yapıldığını ortaya çıkardı.

Soruşturmaya katkı sağlayan ve firmada görevli olduğu belirtilen bir kişi, İran'ın Wafa'ya katılımının o kadar kapsamlı olduğunu ve şirketin etkin bir şekilde "Suriye hükümeti ile Devrim Muhafızları arasında bir ortaklık" olduğunu ve İran'ın şirketin başlangıcından bu yana firmaya dahil olduğunu belirtiyor.