İran’ın başkenti Tahran’da polisin, bir göstericiyi sopalarla dövdüğü ve tekmelediği anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Silah sesi duyulmadan önce elleriyle başını kapatmaya çalışan şahıs, ardından polis motosikleti tarafından ezildi.

Polis şiddeti sonrası yerde hareketsiz yatan göstericinin sağlık durumu ise bilinmiyor.

Sosyal medyada hızla yayılan videoda, göstericiyi döven polise diğer polislerin müdahale etmemesi de dikkat çekti.

Resmi soruşturma

Videonun sosyal medyada yankı uyandırması ve eylemcilerin baskılarıyla İranlı yetkililer, harekete geçti.

Eylemciler sosyal medyadan, polislerin protestocuları yakın mesafeden vurduğunu coplarla dövdüğünü ve bu müdahaleler nedeniyle binlerce kişinin öldüğünü ve tutuklandığını yazdı.
Resmi IRNA haber ajansı tarafından yayınlanan bir açıklamada, İran polisinin videodaki olayın kesin tarihini ve yerini araştırmak ve olaya karışanları tespit etmek için soruşma başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, polisin "şiddeti ve geleneksel olmayan davranışları kesinlikle tasvip etmediği ve olaya karışanlarla yürürlükteki kurallara uygun işlem yapılacağı" belirtildi.

Örgüt “Bir cezasızlık krizinin ışığında, protestocuları vahşice döverek ve ateş ederek serbest bırakılıyorlar" diye ekleyerek Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ni acilen soruşturmaya çağırdı.

ايران.. اعتداء وحشي من قبل قوات الامن على أحد المتظاهرين في نازي آباد بالعاصمة طهران، وإطلاق الرصاص على متظاهر بينما كان جسده ملقى على الأرض مصابًا بجروح.
#MahsaAmini⁩ ⁦#IranProtests2022
#مهسا_امینی⁩ ⁦#Mahsa_Aminihttps://t.co/FBoFKkKle4pic.twitter.com/wQAThM5lqN

— khaldoun bedir (@KhaldounBedir) November 2, 2022">http://