İran’ın Natanz bölgesinde bulunan nükleer tesisinde uranyumu zenginleştirmek için kullanılan ileri teknoloji santrifüjleri imal etmeye başladığı iddia edildi. Bu iddia İsrail Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

İran’ın nükleer tesisinde ürettiği iddia edilen gelişmiş santrifüjler birinci nesil ürünlere göre çok daha hızlı olduğu belirtiliyor. İsrail tarafından ortaya atılan bu iddia daha önce de Birleşmiş Milletlere bağlı olarak hizmet veren Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (İAEA) tarafından da geçtiğimiz ayda gündeme getirilmişti.

İran’ın 2015 yılında batı ile yaptığı anlaşma da uranyum zenginleştirmede sadece birinci nesil santrifüjleri kullanacağı anlaşmasına varılmıştı. Bu anlaşmaya göre uranyum 3.67’lik bir oranda saflaştırılması ön görülüyordu. İsrail ise İran’a karşı öne sürdüğü iddialarda bu seviyenin % 60’a kadar ulaştığı yönünde. Nükleer silahlarda kullanılan uranyumun ise % 90 seviyelerinde saflaştırılmış olması gerekiyor.

İran’ın 2015 yılında yaptığı anlaşma gereği ürettiği uranyumu sadece sivil projeler için kullanması ve İAEA tarafından kontrol edilmesi şartı koşulmuştu.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz bugün yaptığı bir konuşmada, "İran, Natanz'da ki nükleer yeraltı tesislerinde 1.000 ek gelişmiş IR6 santrifüjünün üretim ve kurulumunu tamamlamak için çaba gösteriyor." dedi.

İran’ın korumak için büyük önem gösterdiği bölgeye daha önce İsrail tarafından saldırı düzenlendiği iddia edilmişti.

Santrifüjler, sivil projeler için uranyumu arıtmak veya daha yüksek seviyelerde bomba yakıtı yapmak için kullanılır. İran'ın bu alandaki ilerlemesi, askeri tasarımları olduğunu reddeden Tahran'la nükleer bir anlaşmayı diriltmeye çalışan dünya güçleri tarafından izleniyor.

Savunma Bakanı Benny Gantz Tel Aviv yakınlarındaki Reichman Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "İran, Natanz'a bitişik yeraltı tesislerinde inşa edilen yeni tesisler de dahil olmak üzere, nükleer tesislerinde bin adet gelişmiş IR6 santrifüjünün üretim ve kurulumunu tamamlamak için çaba gösteriyor." dedi.

BM'nin 3 Mart tarihli raporu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın yaklaşık 660 makineye denk gelen toplam üç IR6 kaskadını kurduğunu veya kurmayı planladığını söyledi.