İran, resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya ve Çin ile doğrudan, dolaylı olarak ABD ile anlaşmayı canlandırmak için müzakerelere girişti.

Amir-Abdollahian, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “Müzakerelerde anlaşmaya yakınız” dedi.

Viyana'daki İran ve ABD delegasyonları doğrudan iletişim kurmuyor, taraflar arasında mesajlar diğer katılımcılar ve görüşmelerin koordinatörü olan Avrupa Birliği aracılığıyla iletiliyor.

İranlı üst düzey diplomat, “Kalan konulardaki önerilerimizi AB üst düzey müzakerecisi aracılığıyla Amerikan tarafına ilettik ve şimdi top ABD mahkemesinde” dedi. İran'dan yapılan açıklamaya göre Guterres, Viyana görüşmelerinin önemini vurguladı ve tarafların bir an önce anlaşmaya varmalarını umduğunu dile getirdi.

Yaklaşık bir yıllık müzakereler, tarafları dönüm noktası 2015 anlaşmasını yenilemeye yaklaştırdı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI AKSATMIŞTI

Ancak görüşmeler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan Batı yaptırımlarının İran ile ticaretine zarar vermeyeceğine dair garanti talep etmesi üzerine geçen ay durdurulmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov daha sonra Moskova'nın İran ile ticaret konusunda Washington'dan gerekli garantileri aldığını söyledi.

Viyana görüşmeleri, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması da dahil olmak üzere ABD'yi nükleer anlaşmaya döndürmeyi ve Tahran'ın taahhütlerine tam olarak uymasını sağlamayı amaçlıyor.

Kilit noktalar arasında Tahran'ın İran ordusunun ideolojik kolu olan Devrim Muhafızlarını ABD terör listesinden çıkarma talebi yer alıyor.

Washington kısa süre önce Muhafızlara yönelik yaptırımların kalıcı olacağını açıkladı.