İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı Eyal Kholta Kanal 12'de yaptığı bir röportajda İsrail'in Filistin, Suudi Arabistan ve İran ile iligli süreçlerini değerlendirdi. İran ile bir savaşa her an hazır olduklarını, Suudi Arabistan'a İsrailli bir yetkilinin ziyaret gerçekleştireceğini ve diğer yandan ise Filistin-İsrail ilişkilerinin önümüzdeki aylarda patlama noktasına geleceğini vurguladı.

Eyal Hulta

İRAN İÇİN ÇOK GEÇ KALDIK

Güvenlik Konseyi Eski Başkanı Eyal Kholta İbrani Kanal 12'de verdiği röportajda İran'ın nükleer çalışmaları ile ilgili çok geç kaldıklarını, İran'ın nükleer silah geliştirme konusundaki çalışmaları ile ilgili 20 yıl önce haberleri olamalarına rağmen hiçbir girişimde bulunulmadığını ifade etti. Eyal Kholta, "İran'ın nükleer silah elde etmek için sınırı aşmaya karar vermesi durumunda İsrail'in askeri olarak karşılık vermek zorunda kalacağı bir noktaya yaklaştığımızı düşünüyorum. İsrail, başka birinin sorunu bizim için çözmesini bekleyemez." dedi. Bedel ödememek için İran nükleer meselesinde askeri müdahale olmaksızın bir çözüme varmanın iyi bir seçenek olacağını belirten Kholta, "Ama aynı zamanda hazır da olmalıyız."diyor.

İran nükleer tesisi (Fotoğraf: AP)

Kholta, "İran'a saldırmamız gereken bir duruma gelirsek, bu kesinlikle büyük bir savaşa dönüşebilir. Bunun gerçekleşeceği bir senaryoya hazırlanmamız gerekiyor. İsrail nadir savunma sistemleri geliştirdi. İran saldırırsa sonuçlarını hep birlikte göreceğiz."dedi. İran'a saldırma olasılığının her geçen yıl daha da arttığını belirten Kholta, saldırı olursa İran'ın nükleer programını daha gerilere götürebilceklerini söyledi.

Hareket halindeki uçaklar (Fotoğraf: JACK GUEZ/AFP/GettyImages)

Güvenlik Konseyi Eski Başkanı Kholta, İsrail'in İran'a yapacağı bir saldırı için ABD'yi beklemesi gerekmediğine bunu kendilerinin yapması gerektiğine dikkat çekti. Kholta, ABD Başkanı Joe Biden'ın da dediği gibi Nükleer Anlaşmanın öldüğüne inanıyor.

SUUDİ ARABİTAN'I İSRAİLLİ BİR YETKİLİ ZİYARET EDECEK

Benjamin Netanyahu hükümetinin kurulmasının ardından istifa eden Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı Eyal Kholta, "Suudi Arabistan ile normalleşme şu an için gerçekçi bir hedef ve yıllardır devam eden bir yakınlaşma sürecindeyiz. Bununla birlikte son bir buçuk yılda elde ettiğimiz kazanımlar ve yaptığımız anlaşma sayesinde emsalsiz bir değere sahip." diyor. Eyal Kholta Suudi Arabistan ile olan ilişkilerinin karşılıklı uçuşlara izin vermekten karşılık bayrak sallamaya hatta halka açık bir ziyaretlere kadar vardığını vurguluyor ama bu konudan bir sim vermiyor. Suudi Arabistan'ın Filistin meselesinde İsrail'in barış yolunu izlemesini beklediğine ama bölgenin bunun için müsait olmadığına dikkat çekiyor Güvenlik Konseyi Eski Başkanı.

Netanyahu, Muhammed bin Salman için Suudi Arabistan'a gitti (Fotoğraf: AP / FLASH 90, Reuters)

FİLİSTİN VE İSRAİL İLŞİKİLERİ PATLAMA NOKTASINDA

İsrail ve Filistin arasında bir önümüzdeki aylarda bir çatışmanın yaşanmasının mümkün olduğunu söylüyor Kholta. Hamas'ın isteklerinin ise asla yerine getirilmeyceğini bilmeleri gerektiğini söylüyor güvenlik eski başkanı. Itimar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa konsundaki düşüncelerinin de gerilimi daha da tırmandıracağının altını çiziyor Kholta.