İran cumhurbaşkanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde, Moskova’nın kasım ayı sonlarında Viyana'da devam edecek olan nükleer programıyla ilgili bilgilendirildiği açıklandı.

Rusya yapılan görüşme sonrası Tahran’ın yaptırımları kaldırma şartıyla nükleer anlaşmayı yeniden hayata geçirmeyi amaçlayan görüşmelerde ciddi olduğunu doğruladı.

Açıklamada Reisi'nin Putin’e, “İran İslam Cumhuriyeti müzakereler ve halka yönelik tüm yaptırımları iptal etme karşılığında anlaşma için oldukça ciddi” dedi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, "Kasım sonunda yapılması planlanan görüşmelerin yapıcı olacağına" dair umudunu dile getirdi.

VİYANA'DAKİ MÜZAKERELER

Avusturya'nın başkenti Viyana'da aylarca süren ve İran'da haziranda yapılan seçimlerden önce duran görüşmelerde İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanması ve ABD'nin anlaşmaya dönüşü ele alınıyordu.

Önceki ABD Başkanı Donald Trump, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018'de ayrıldıklarını açıklamıştı. Trump'tan sonra başkanlığa seçilen Joe Biden, göreve geldikten sonraki İran'la nükleer anlaşmaya dönebileceklerinin sinyallerini vermişti.

Ortak Kapsamlı Eylem Planı, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015'te imzalanmıştı.