İran, nükleer müzakerelerde anlaşmanın sağlanması için ABD ile görüşebileceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran’da İran ve Komşular Konferansı’nda yaptığı konuşmada, nükleer müzakereler ve ABD ile görüşmeye dair açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Siyaset Araştırmaları Merkezinin düzenlediği konferansta konuşan Abdullahiyan, “Müzakere sürecinde yüksek güvenceli iyi bir anlaşmanın ABD'liler ile yapılacak görüşmenin ardından gerçekleşeceği noktasına gelirsek bunu görmezden gelmeyeceğiz.” ifadelerini kullanarak ABD’nin çeşitli kanallar aracılığıyla doğrudan müzakere için mesaj gönderdiğini belirtti.

Abdullahiyan, nükleer müzakerelerde önemli kararların alınmasını gerektirecek noktaya yaklaştıklarını ve bu nedenle geniş katılımlı uzun toplantılar gerçekleştirdiklerini bildirdi.

VİYANA MÜZAKERELERİ

Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da yapılıyor.

Görüşmelere dolaylı katılan ABD, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesini isterken Tahran ise nükleer anlaşmadan ayrılan taraf olarak öncelikle Washington'un anlaşmaya dönerek yaptırımları kaldırmasını istiyor.