İki üst düzey İranlı yetkili Reuters'e verdiği demeçte, İran'ın Rusya'ya daha fazla insansız hava aracına ek olarak karadan karaya füzeler sağlama sözü verdiğini, bunun ABD ve diğer Batılı güçleri çileden çıkarması muhtemel bir hareket olduğunu söyledi.

Reuters'in bildirdiğine göre, 6 Ekim'de İran'ın güçlü Devrim Muhafızlarından iki üst düzey yetkili ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden diğer bir yetkili, Rusya ile silahların teslimi hakkında görüşmek üzere Moskova'yı ziyaret ettiğinde bir anlaşmaya varıldı.

Gezi hakkında bilgi veren İranlı diplomatlardan biri, "Ruslar daha fazla insansız hava aracı ve daha fazla isabetli İran balistik füzeleri, özellikle de Fateh ve Zülfikar füze ailesi istedi" dedi.

Konuyla ilgili bilgi veren Batılı bir yetkili, İran ile Rusya arasında Zülfikar da dahil olmak üzere karadan karaya kısa menzilli balistik füzeler sağlamak için bir anlaşma olduğunu söyleyerek bunu doğruladı.

İranlı diplomat, Batılı yetkililerin bu tür transferlerin 2015 BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiği yönündeki iddialarını ise reddetti.

Avrupalı ​​bir diplomat, Rusya'nın sanayi sektörüne uygulanan yaptırımlar nedeniyle kendisi için silah üretmenin daha zor olduğunu ve bu nedenle İran ve Kuzey Kore gibi ortaklardan ithalata yöneldiğini ülkesinin değerlendirmesi olduğunu söyledi.

ABD'li üst düzey bir askeri yetkili, İran'ın karadan karaya füzelerinin Rusya'ya satışıyla ilgili bir soruya, "Şu anda bunun doğru olup olmadığı konusunda verecek bir şeyim yok" dedi.

ABD, İRAN'I SUÇLADI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, İran dron sistemlerinin Ukrayna'da Rusya tarafından askeri ve sivil hedeflere yönelik kullanıldığını belirterek, İran ile dron teknolojisi konusunda iş yapanları yaptırım konusunda uyardı.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Dışişleri Sözcüsü Patel, ABD’nin daha önce İran'ın Rusya'ya dron sistemleri satmayı planladığını ve Rus ordusunun İran’dan bu sistemleri aldığını dünyaya ifşa ettiğini belirtti.