Geçtiğimiz gün ABD ve İran, 2015’te ABD tarafından tek taraflı sonlanan nükleer anlaşmayı yeniden hayata geçirme konusunda karamsarlıklarını dile getirdiler. Washington iyimser olmak için bir neden olmadığını söylerken, Tahran, Amerikalı ve Avrupalı ​​müzakerecilerin iyi niyetli olmadığını ima etti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Stockholm'de gazetecilere verdiği demeçte, "Sanırım çok yakın bir gelecekte, İran'ın iyi niyetle angajmana uyum sağlayıp sağlamayacağını öğrenebilecek bir konumda olacağız. Son zamanlardaki hamleler ve söylemlerin tonu pek iyimser değil ancak İran'ın rotasını değiştirmesi ve yapıcı bir şekilde anlaşmada bulunması için çok geç değil" dedi.

Blinken müzakereler hakkında açıklamalarda bulunduğu sırada İran tarafından sunulan son önerileri görüp görmediği merak konusu.

İran müzakere heyeti başkanı Ali Bagheri Kani, Viyana'da gazetecilere verdiği demeçte. "Onlara iki teklif taslağı sunduk... Elbette kendilerine sunduğumuz metinleri kontrol etmeleri gerekiyor. Müzakereleri tamamlamaya hazırlarsa, biz de tamamlamak için Viyana'dayız."

Bagheri ayrıca İran'ı nükleer anlaşmaya geri döndürmeye çalışan Batı tarafından pek hoş karşılanmayacak bir tutum sergileyerek, "Bütün yaptırımların derhal kaldırılmasını istiyoruz" diye ekledi

İsrail müzakerelerin durmasını istiyor

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın İran tehditi ve ortak askeri anlaşmaların konuşulması beklenen Washington ziyaretinden önce, dün ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e acil bir mektup gönderdi, mektupta; İran'ı müzakereleri "ertelemek" ve "nükleer şantaj" uygulamakla suçlayarak Viyana müzakerelerinin derhal durdurulması çağrısında bulundu.