Şii Fetih Koalisyonun lideri Amiri, eski Başbakan Maliki’nin olmadığı bir hükümete katılmayacaklarını belirtti.

Amiri, Bağdat’ta düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada 10 Ekim seçimleri sonrası yaşanan hükümet müzakereleri ve anlaşmazlıklara değindi.

Seçimi galip tamamlayan Mukteda es-Sadr’ın, "Maliki’yi saf dışı bırakarak Kürt ve Sünnilerle ulusal çoğunluk hükümeti oluşturmak istemesini" eleştiren Amiri, şu beyanda bulundu:

"Önemli siyasi taraflardan olan dostlarımızın (Maliki) dışlandığı bir hükümete ortak olmayız. Önemli bir Şii tarafın saf dışı bırakılmasına rıza göstermeyiz. Herkesin inattan vazgeçmesi gerekiyor, çünkü iş siyasi tıkanıklığa doğru gidiyor."

Seçimlerde meclisteki 73 sandalyeyi kazanan Sadr, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Sünni Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ile Sünni lider Hamis Hançer’in oluşturduğu ittifakın yanı sıra Türkmen ve azınlıkların da yer aldığı "ulusal çoğunluk hükümeti" kurmak istiyor.

Sadr, İran’a yakın Fetih Koalisyonu lideri Amiri ile yaptığı görüşmelerde, hükümette Maliki’ye yer verilmesine karşı olduğunu belirtmişti.

İran’a yakın Şii gruplar da Maliki olmadan hükümette yer almayacakları ve boykot kararı alabilecekleri yönünde açıklamalarda bulunuyor.

Maliki ise siyasi hasmı olan Sadr’ın hamlesine karşı yaptığı açıklamada, Sadr ile laf kavgasına girmeyeceğini, ona "siyasi ve güvenlik meydanında" cevap vereceğini ifade etmişti.

“TAHRAN, SADR İLE İRAN'A YAKIN ŞİİLERİN ANLAŞMASI İÇİN ÇABALIYOR”

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin de dün Bağdat’a gelerek, Şii tarafların anlaşması için çabaladığı ancak aynı gün Bağdat’a gelen Sadr ile görüşemediği bildirildi.

Tahran yönetimi, Maliki dahil tüm Şii grupların kurulacak yeni hükümette yer almasını istirken, Sadr ise İran’ın bu isteğine karşı tavrını ve Maliki’ye hükümette yer vermeme yönündeki ısrarına devam ediyor.