Salihi, yeni başlayan dönemde Türkmenlere bakanlık noktasında söz verildiğini belirtti.

Erşat Salihi, "Biz Türkmen vekiller olarak da ayrı bir Türkmen Grubu kurduk ve bunun başkanlığına da ben seçildim. Türkmenlerin hak ve hukukunu savunma görevim var." dedi

Salihi, "Irak’ta hâlâ Türkmenleri siyaset ve sistemin dışına itme ve cezalandırma politikası mevcut. Ancak Türkmenler olarak her zaman Şii ve Sünnilerin birleşmesinden yanayız. Türkmenler Irak’ın çimentosudur. Türkmenlere zarar verilirse Irak’ın birliği tehlikeye girer. Irak siyasetinde etkimiz ve ağırlığımız söz konusu. Özellikle iktidarı oluşturacak Şii gruplarla temaslarımız oldu. Türkmenlere yeni kabinede iyi bir bakanlık verilmesi için bize söz verildi ve bu gerçekleşecek." ifadelerini kullandı ve Türkmenler için Başbakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı gibi görevlere de talip olduklarını belirtti.

Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerde Türkmenler 329 sandalyeli Meclise 7 milletvekili göndermişti.

YENİ MECLİS İLK DEFA TOPLANIYOR

Yeni Meclis bugün ilk defa toplanıyor. İlk oturumda milletvekillerinin yemin etmesi ve ardından Meclis Başkanı ile iki yardımcısının seçilmesi bekleniyor.

Seçimlerin sonrasında ise Kürt grupların belirleyeceği cumhurbaşkanı adayı belirlenip oylanacak. Seçilen yeni cumhurbaşkanı ise Şii grupların belirleyeceği başbakan adayına hükümeti kurma görevi verecek.

Irak’ın yeni hükümeti, 73 vekil ile birinci seçilen Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı Sadr Grubu'nun mu, yoksa 70 civarında vekili olan İran’a yakın “Şii Koordinasyon Çerçevesi" adlı çatı kuruluşunun mu kuracağı henüz belirlenmedi.

İki Şii grubunun başbakan adayını belirlemesi için Meclisin en büyük koalisyonunu kurması, Sünni ve Kürt gruplarla ittifak oluşturması bekleniyor.

Elde edilen son bilgilere ise, Sadr Grubu, Meclisin en büyük koalisyonunu oluşturmak ve daha sonra hükümeti kurmak için İran’a yakın Şii grupla değil, Sünni ve Kürt gruplarla ittifak kurmak istiyor.

Mecliste siyasi partiler arasında görüşme ve müzakereler devam ediyor.